Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Konfliktus alakult ki a görögök és a törökök között egy migránshajó miatt

888.hu

2021.11.09. 20:40

Kalóztevékenységgel vádolta a görög hajózási miniszter kedden Törökországot, azt vetve Ankara szemére, hogy a török parti őrség szándékosan görög felségvizekre igyekezett terelni egy migránsokkal teli hajót.

 

Törökország ismét kalóz módjára viselkedett az Égei-tengeren”

– jelentette ki Jannis Plakiotakisz, és sürgette az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Ankarára annak érdekében, hogy a török kormány teljesítse kötelezettségeit. Hozzátette, hogy hazája meg fogja védeni tengeri határait.

A görög parti őrség kedd reggel tette közzé azt a videófelvételt, amelyen egy török járőrhajó és egy kisebb, emberek tucatjaival telezsúfolt gumicsónak látható. A görög fél közleménye szerint a gumicsónakot török hajók kísérték a török partoktól mintegy 700 kilométernyire található Leszbosz szigetéhez.

A görög parti őrség nem engedte kikötni a csónakot, amelynek utasait végül az őket kísérő török hajók vették a fedélzetükre.

Az Európába igyekvő menedékkérők jelentős része a török partokról próbál átkelni az égei-tengeri görög szigetekre és ezzel az Európai Unió területére. A 2016-os uniós–török migrációs megállapodás értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az uniótól a területén tartózkodó menekültek ellátására.
Athén mindazonáltal többször vádolta Ankarát azzal, hogy bátorítja és megkönnyíti a migránsok Európába jutását. Törökország ezzel szemben azt veti Görögország szemére, hogy jogtalanul küldi vissza török területre a Görögországba jutott embereket.

A két ország kapcsolatát tovább terheli, hogy Athén szerint Ankara Görögország kizárólagos gazdasági övezetében illegális kutatást folytat gázlelőhelyek után a Földközi-tengeren.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére