Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha Brüsszel így folytatja, Portugália is hátat fordíthat az Európai Uniónak

Bokor Gábor

2016.07.05. 16:58

Brüsszel most a mediterrán országokat vegzálja. Három hetet adtak Portugáliának és Spanyolországnak, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt.
LISSZABON, 16:58

Brüsszel most a mediterrán országokat vegzálja. Három hetet adtak Portugáliának és Spanyolországnak, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt.

A maastrichti kritériumok értelmében, az egyezményt elfogadó országoknak a költségvetési hiányukat három százalék alatt kell tartaniuk, ám ezt számos ország nem képes teljesíteni. Portugália már évek óta nem tudta az ígért határ alá vinni a deficitet és egyelőre úgy tűnik, hogy ez egy jó ideig így fog maradni. A mediterrán ország 2011 áprilisában kért csődveszély miatt mentőövet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap triójától.

A kapott pénzért cserébe az akkori kormányfőnek, Pedro Passos Coelhonak emelnie kellett a kötelező munkaidőt és csökkentenie a minimálbért. Ezáltal értelemszerűen nagy ellenszenvre tett szert a lakosság körében, ezért is veszíthette el a tavalyi választásokat. Ám a november óta regnáló baloldali miniszterelnök, Antonio Costa a múlt héten elfogadtatta a 35 órás munkahétről szóló törvényt a közalkalmazottak számára. A kormányfő ezenfelül 10 százalékkal csökkentette a vendéglátó-ipari áfát és megemelte a minimálbért. 

Bármennyire prüszkölt Brüsszel emiatt, kénytelen volt megtenni ezt a lépést, hisz ezek voltak őszi kampányának főbb ígéretei. Az unió kritikáira a portugál elnök csak annyit mondott, nézzék meg végre a munkanélküliségi-rátát. Míg pár évvel ezelőtt 13 százalék körül mozgott az adat, neki bő fél év alatt sikerült 11,6 százalékra mérsékelnie azt. 

Brüsszel egyik legfőbb kritikája, hogy a jelenlegi kormányfő kivár a privatizációval, továbbra sem akarja magánkézbe adni a magánnyugdíjpénztárak kezelését, sőt további államosítást tervez a területen. 

A Costa-kormány egyik koalíciós partnere, a már-már sztálinista vonalat követő Baloldali Blokk már felvetette, hogy ki kéne írni az országban egy népszavazást, melyben eldönthetnék, hogy kívánnak-e továbbra is Brüsszel alatt sanyarogni. 

A január vége óta hivatalban levő jobboldali elnök, Marcelo Rebelo de Sousa azonnal próbálta menteni a menthetőt és háláját fejezte ki Brüsszel felé, hogy nem hagyták csődbe menni az országot, ám ez vélhetően nem hatja majd meg a bürokratákat. Ha az Európai Bizottság mégis beváltja fenyegetését és megvonja az uniós forrásokat, akkor az amúgy beletörődő lakosság már nem bírna ki egy újabb mentőövet, hisz az előző is majdnem megbukott kormányzás közben a túlzott megszorítások miatt.

(MNO)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére