Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fontos a vallások közti megbékélés

888.hu

2019.12.22. 19:00

A katolikus egyház és az iszlám vallás vezetője februárban közös nyilatkozatot írt alá, amely számba veszi azokat a kihívásokat és közös pontokat, amelyek a két vallás között megtalálhatók. A dokumentum azt is kifejezi, hogy Ferenc pápa és az al-Azhar egyetem nagyimámja igényt tart arra, hogy beleszólhassanak a világ dolgaiba.

Karácsony előtt a keresztény Európáról, a vallások párbeszédéről rendezett konferenciát Hölvényi György európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnöke. A konferencia kiindulópontját a katolikus egyházfő és az egyik legnagyobb iszlám egyetem nagyimámjának közös februári nyilatkozata jelentette. A vallási megbékélésről szóló nyilatkozatot Ferenc pápa arab-félszigeti látogatásakor írták alá a vallási vezetők.

Hölvényi György a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában a nyilatkozatról elmondta, „az egész világért felelősséget vállaló vallási vezetők közös dokumentumáról van szó, amely számba veszi azokat a kihívásokat és közös pontokat, amelyek a két vallás között megtalálhatók”. Hozzátette, a dokumentum azt is kifejezi, hogy Ferenc pápa és az al-Azhar egyetem nagyimámja igényt tart arra, hogy beleszólhassanak a világ dolgaiba.

Ferenc pápa és Ahmed et-Tajjeb, az iszlám világában nagy tekintélynek örvendő kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja megállapodást ír alá a szélsőséges ideológiák elleni közös fellépésről és küzdelemről (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro)

A két vallási vezető nyilatkozatukban azokat a közös cselekvési pontokat tárták fel, melyek felszámolják a két vallás közt húzódó konfliktusos helyzetet”– mondta Hölvényi György. Kiemelte, a dokumentumnak az egyének felé is fontos üzenete van, a vallási vezetők arra szeretnék buzdítani a híveket, hogy gondolkozzanak el azon, hogy autonóm egyénként mit tudnak tenni a konfliktusos helyzet felszámolásáért.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére