Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Földi pokol: ég a gumi Madrid mellett

Horváth József György

2016.05.15. 09:08

Európa egyik legnagyobb gumiabroncs-temetõje gyulladt ki pénteken a spanyol fõvárostól 40 kilométerre délre fekvõ Sesena település közelében. A hatóságok elõvigyázatosságból elrendelték kilencezer ember evakuálását.

A városnak a gumilerakathoz közel eső végén található, El Quinon de Sesena nevű lakótelepéről körülbelül ezer embert szállítottak buszokkal a helyi sportcentrumba és az egyik szomszédos település két iskolájába, ahol ideiglenes szálláshelyet alakítottak ki számukra. A lakótelepen élők 80 százaléka már korábban, saját elhatározásból úgy döntött, hogy átmenetileg elhagyja otthonát, mivel aggódtak, hogy a szélirány megfordul, és az égő gumi fekete füstjét feléjük fújja.

A hatóságok korábban úgy gondolták, hogy nem rendelik el az evakuálást, de végül azért változtattak döntésükön, mert az időjárás előrejelzések szerint a késő esti órákban kedvezőtlen lesz a széljárás. Az eddig közölt hivatalos információk szerint a lángok szombaton kora reggel csaptak fel a lakott területen kívül található ipari telephelyen. Korábban ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy mekkora területen, mennyi gumi ég.

Az időközben pontosított adatok szerint több mint 11 hektáron mintegy 70-90 ezer tonna használt autógumit tároltak. A körülbelül 5 millió  gumi háromnegyede ég hatalmas, gomolygó füsttel, amelyet még kilométerekkel távolabbról is látni lehet.

A tűz keletkezésének okát egyelőre csak találgatják, az első vélemények szándékos gyújtogatást feltételeznek.

 

Az abroncstemetőt kezelő cég 1990-ben kezdte tárolni a térségben a gumiabroncsokat újrahasznosítás céljából. Ideiglenes tárolóra kaptak engedélyt, de a hatalmas mennyiségű gumit képtelenek voltak feldolgoztatni. A gumitemető régóta okoz gondot a helyeiknek, mégsem sikerült eddig elérni, hogy felszámolják. A telep 2009 óta illegálisan működik, tulajdonosára számtalan, összesen már-már az egymillió eurót közelítő összegű bírságot szabtak ki, és három hónap börtönre ítélték, azonban ő nyomtalanul eltűnt.

Szombat estére a tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a tüzet. Bár még eloltani nem tudták, a hatóságok visszaengedték otthonaikba a térségből evakuált lakosokat.

 (MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére