Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ennyit ér a demokrácia az Európai Parlamentnek

888.hu

2020.05.13. 18:40

Ők ilyenek.

Magyarországról készül vitázni az Európai Parlament (EP) holnap, és a testület mindent megtesz azért, hogy hazánk álláspontját ne kelljen meghallgassák.

Varga Judit igazságügyi miniszter már korábban jelezte, hogy részt venne a brüsszeli ülésen, az EP elnöke, David Maria Sassoli viszont ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat a plenárison.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet is küldött a baloldali Sassolinak, amelyben közölte:a járványhelyzet miatt minden energiáját és idejét a védekezésre fordítja, és az igazságügyi minisztert bízza meg a magyar álláspont ismertetésével.

A Magyar Nemzet megkérdezte az Európai Parlament szóvivőjét, hogy mi a testület végső álláspontja a kérdésben.

Jaume Duch Guillot válaszában megerősítette Sassoli álláspontját, miszerint szívesen meghallgatják a magyar kormányt, de csak a szabályoknak megfelelő szinten.

– Orbán Viktor Sassoli elnöknek küldött levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni – szögezte le Jaume Duch Guillot, megismételve: az uniós parlamentben bevett gyakorlat, hogy a plenáris vitákon az államfő vagy kormányfő szólal fel a tagállamok nevében.

Csakhogy ez nincs így, és erről Varga Judit a Kossuth Rádióban beszélt ma reggel.

Elmondása szerint nincs írott szabály arra, hogy ki képviselje a kormányokat a plenáris ülés vitáin. Több alkalom volt arra, hogy egy államtitkár képviselt egy országot a hetes cikkely ügyében.

Ráadásul rendkívüli idők vannak, az állam- és kormányfők nem Brüsszelbe járnak, hanem a saját országukban irányítják a védekezést – jelentette ki Varga, hozzátéve, hogy Brüsszelnek egyetlen demokratikus válasza, hogy engedélyezik jelenlétét, egy ezzel ellentétes lépésnek pedig diplomáciai következményei lesznek.

Varga Judit emlékeztetett, az Európai Bizottság is megerősítette, hogy a magyar koronavírus-törvény összhangban van az európai normákkal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére