Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elhalasztották egy nő kivégzését Indiana államban

888.hu

2021.01.12. 10:25

Mentális állapotára hivatkozva helyi idő szerint hétfő este elhalasztották Lisa Montgomery, az Egyesült Államok szövetségi siralomházában lévő egyetlen nő kivégzését – jelentette be Indiana állam bírósága.

Az 52 éves Montgomeryre kedden méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont a nő nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a nő pszichiátriai vizsgálatát.

Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban. A bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.

Montgomery ügyvédje, Kelley Henry üdvözölte a bíróság döntését, közleményében pedig hozzátette, hogy védence mentális állapota romlik, és igyekezni fognak, hogy bebizonyítsák, alkalmatlan a kivégzésre.

Montgomery másik védője a múlt héten Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek is kérvényt nyújtott be, amelyben az ítélet tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre változtatását szorgalmazta. A közel 7000 oldalas kérelem hangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták, és sorozatosan megerőszakolták.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz ember jutott hasonló sorsra az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban, nő pedig 1953 óta egyáltalán nem volt. Utolsóként 1953. december 18-án Bonnie Brown Heady halálos ítéletét hajtották végre – szövetségi ítélet alapján – az Egyesült Államokban.

Szövetségi halálos ítélet alapján eddig mindössze három nőt végeztek ki az országban.

Montgomery ügyében vélhetően már nem születik eredmény Trump hivatali ideje alatt, elemzők pedig rámutatnak, hogy utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak be tisztségébe – azt ígérte, megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére