Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A vírus nem tűnik el egy parlamenti szavazás nyomán

888.hu

2020.06.09. 16:25

Romániában a jobbközép kisebbségi kormány meghosszabbítaná a koronavírus-járvány miatt meghirdetett, jövő héten lejáró veszélyhelyzetet, a baloldali többség viszont jelezte: nem hajlandó ehhez megadni a parlamenti felhatalmazást.

A veszélyhelyzet meghosszabbításának szándékát Klaus Johannis jelentette be kedden, a kormány tagjaival folytatott tanácskozása után. Az államfő közölte: június 15-től engedélyeznék a nagy bevásárlóközpontok, a kültéri medencék, az edzőtermek megnyitását, és a magánrendezvények engedélyezett létszámát zárt térben húszra, a szabadban pedig ötvenre növelnék.

Johannis szerint a román hatóságok fontolóra vették, hogy – egy objektív feltételhez kötve – a beutazási feltételeket is enyhítsék. A tervek szerint nem küldenék már kötelező módon otthoni elkülönítőbe a külföldről érkezőket abban az esetben, ha olyan országból érkező utasokról van szó, ahol az utóbbi két hétben az egymillió lakosra eső új koronavírus-fertőzések átlaga nem haladja meg a napi öt esetet. Az elnök megjegyezte: egyelőre több olyan ország, ahol jelentős számban élnek román állampolgárok – Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Svédország –, nem felel meg ennek a feltételnek.

Egyelőre egyébként Románia sem teljesíti a kritériumot:

ehhez a csaknem húszmilliós országban száz alá kellene csökkennie a napi esetszám utóbbi kétheti átlagának, márpedig ez még egyszer sem csökkent százötven alá.

Az elnök szerint a veszély nem múlt el, továbbra is szükség van óvintézkedésekre. Johannis rámutatott: továbbra is szükség van azokra a jogi eszközökre, amelyeket a veszélyhelyzet tesz lehetővé, hiszen a távolságtartás és a védőmaszkok beltéri viselésének kötelezettségéről, a tömegrendezvények tiltásáról nem lehet lemondani.

A vírus nem tűnik el egy parlamenti szavazás által

– jelentette ki a jobboldali államfő, arra kérve a parlament baloldali többségét, hogy viszonyuljon felelősen a veszélyhelyzet meghosszabbítására irányuló kormányzati kezdeményezéshez.

Az ellenzéki szociáldemokraták szerint azonban a kormány csak politikai okok miatt ragaszkodik a veszélyhelyzet fenntartásához, ehhez pedig nem hajlandók hozzájárulni. Lucian Romascanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője úgy vélekedett: Románia a fertőzésszám növekedése nélkül túljutott az óvintézkedések enyhítésének első két fázisán és a jobbközép kormány nem képes szakmai érvekkel alátámasztani a veszélyhelyzet fenntartásának szükségességét.

Romániában május közepén veszélyhelyzet váltotta fel az addigi rendkívüli állapotot.

A parlament baloldali többsége ennek bevezetését és meghosszabbítását parlamenti jóváhagyáshoz kötötte, és folyamatosan azzal vádolja a kabinetet, hogy visszaél a járvány kapcsán szerzett rendkívüli felhatalmazásával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére