Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gondolták volna, hogy Macbeth (is) valójában fekete?

888.hu

2021.05.13. 15:00

Mi sem gondoltuk volna. Most azonban Joel Cohen bemutatja nekünk Denzel Washingtont mint XI. századi skót királyt. Kapaszkodjanak!
Shakespeare egyik legsötétebb hangulatú drámája talán a Macbeth. A történet egy királygyilkosságon és annak következményein keresztül mutatja meg a gátlástalanság és hatalomvágy a legjobbakat is korrumpáló erejét. Cselekménye, tanulsága, valamint kulturális hatása miatt a mű napjainkig meghatározó az európai irodalomban, színházi életben.
Elmondhatjuk tehát, hogy aki egy ilyen léptékű művel dolgozik, maga is nagy felelősséget vesz magára.
Ehhez képest a szomorú valóság az, hogy egy olyan jelentős rendező, mint Joel Cohen, is csak a pc alapján képes az európai kultúra meghatározó elemeivel foglalkozni. Hiszen a történet kulcsfontosságú, amúgy XI. századi skót nemesi szereplőit mind afroamerikai színészek fogják játszani.
Végül is a nemrég megjelent fekete Boleyn Anná-s sorozat után miért lepődünk meg? Joel Cohen csak csatlakozott a történelemhamisítók és kultúratorzítók egyre növekvő hollywoodi táborához.
Továbbá megfigyelhető a kettős mérce alkalmazása, miszerint amíg feketék játszhatnak fehér karaktereket, addig a fehéreket igyekeznek minden nem fehér posztról száműzni.
Ilyen eset volt, amikor a Simpson család Apu nevű indiai karakterének fehér szinkronszínészét kirúgták, mert sértőnek találták, hogy egy fehér szinkronizál indiai karaktert. Érdekes lenne elképzelni egy afrikai nép saját történetét fehér szereplőkkel. Biztosan kiverné a biztosítékot némely nagy amerikai függetlenobjektív hírgyárnál. Csak azt nem értem, fordítva miért működik a dolog...
Ha azonban megpróbálunk kis humorral gondolni erre is, önkéntelenül beugrik a Hetedik mennyország című vígjáték zárójelenete, ahol Samuel L. Jackson skót szoknyáját ledobva besétál a frissen megvásárolt McElroy-kastélyba.

Valami ilyesmi várható shakespeare-i kiadásban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére