Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hegedűs Barbara a 888-nak: nincs annál rosszabb, ha egy fiatalt nem érdekel a politika

Horváth Tamás

2020.06.21. 14:25

A Hír TV Címlap című műsorában is gyakran feltűnő politikussal Horváth Tamás készített interjút.

Hegedűs Barbara egyike azon női politikusoknak, akik nap mint nap bizonyítják, hogy az anyaság és a családalapítás összeegyeztethető a közéleti karrierrel. Barbi még csak 30 éves, de már házasnak és egy másfél éves kislány édesanyjának tudhatja magát. Emellett Veszprém alpolgármestere, a Fidelitas országos alelnöke, valamint az EU-s régiók bizottságának tagja. A család és a politika mellett jut ideje a tanulásra is, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen PhD-zik biztonságpolitikából. A tévénézőknek is ismerős lehet a neve és az arca, gyakori vendége a Hír TV Címlap című műsorának.

Horváth Tamás: A nemzetközi, az országos és a helyi politikában is tevékenyen részt veszel. A három közül melyiket szereted a legjobban csinálni?

Hegedűs Barbara: Ezek a tevékenységek kiegészítik egymást, nem is tudnék választani, hogy melyiket szeretem a leginkább. Nemzetközi tanulmányok végzettségem van, ebből adódóan érdeklődöm a külpolitika, a külkapcsolatok iránt, ezt kamatoztatom a Fidelitas alelnökeként, illetve most már az önkormányzatnál is: a régiók bizottságának veszprémi delegáltja vagyok, amely az Európai Parlamentnek egy véleményező szerve. Emellett pedig a legnagyobb megtiszteltetés az az, hogy a veszprémi választók már másodszor döntöttek úgy, hogy bizalmat szavaznak nekem. Ebben a ciklusban ráadásul alpolgármesterként szolgálhatom a várost.

Horváth: Mennyire vonz az országos politika világa? Hosszú távon inkább országos vagy helyi politikus lennél?

Hegedűs: Azt gondolom, hogy a politikában mindig az aktualitásokra kell koncentrálni, és arra, hogy azt a feladatot, amellyel megbíztak (jelen esetben a választóim), maradéktalanul tudjam teljesíteni. Alpolgármesterként az a feladatom, hogy elősegítsem a város fejlődését, zavartalan működését. Fontos, hogy azt érezzék a veszprémiek, hogy az önkormányzat és az önkormányzat szervei értük vannak, értük dolgoznak nap mint nap.

Jelenleg erre koncentrálok a leginkább, de úgy érzem, hogy a régiók bizottságában is fontos feladatot látok el: Veszprémet, ezáltal a magyar érdekeket képviselem a nemzetközi színtéren.

Ami pedig a Fidelitast illeti, az a legfontosabb, hogy a magyar fiatalok érdekeit képviseljük mind itthon, mind pedig a nagyvilágban. Számos európai szervezeteknek, többek között a Néppárt ifjúsági szervezetének vagyunk a tagjai az anyapártunk, a Fidesz révén. Ez egy olyan színtér, ahol olyan témákat is megvitathatunk, amelyek a magyar érdekeket védik. Példának okáért fogalmaztunk meg javaslatokat az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban, vagy éppen a migráció kérdésében azt, hogy az NGO-k támogatását meg kell vizsgálni. Azokat a problémákat, amelyeket mi az életünkben nap mint nap látunk, ezeken az európai fórumokon is szeretnénk napirenden tartani.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Horváth: Általánosságban is elmondható, hogy az európai ifjúsági politikában is felszínre törnek azok a nézeteltérések, amelyek a nagypolitikát is meghatározzák?

Hegedűs: Igen, abszolút. Ugyanazokat a témákat vitatjuk meg és ugyanazoknak a támadásoknak vagyunk a célpontjai. Gyakorlatilag egy összehangolt nemzetközi támadás zajlik Magyarország ellen, melynek részeként az ifjúsági szervezeteket és fórumokat is bevetik.

Egyébként az a legszomorúbb, hogy valójában már nem is vitákról van szó, hiszen a mi érveink, bármily megalapozottak is, nem érdeklik a velünk ellenséges ifjúsági szervezeteket.

Horváth: A koronavírus-járvány alatt egy-két dolgot átértékeltünk, és úgy tűnik, hogy a nemzetállamok szerepe felértékelődött. Mit gondolsz, a pandémia hogyan befolyásolja az európai politika jövőjét?

Hegedűs: A válsághelyzet megmutatta, hogy a problémákra nemzeti szinten lehet hatékony és jó válaszokat adni. Továbbá a válság megerősítette azokat az értékeket, amelyek mellett mi már korábban is kiálltunk: a nemzet, a család, a közösség és a szolidaritás szerepe is felértékelődött. Fontos, hogy a saját városunkban és közösségünkben segítsük egymást, a nehézségekre közös erővel próbáljunk meg választ találni. A válság bebizonyította, hogy a keresztény-konzervatív irány az, amelyet Európának követnie kell, ha megfelelő válaszokat akar adni problémás helyzetekre.

Kizárólag a nemzetek Európájának van jövője, hiszen csak egy olyan Európai Unió tud erős lenni, aminek erős nemzetek a tagjai. Nyilván voltak, vannak és lesznek is vitás kérdések, de ha ezek a viták arról szólnak, hogy egymást kölcsönösen tisztelő nemzetek meghallgatják egymást, elfogadják egymás érveit, akkor még nincs minden veszve.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Horváth: A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen biztonságpolitikából írod a doktoridat. A biztonságpolitikát hogyan befolyásolhatják a járványhelyzet alatt megszerzett tapasztalatok?

Hegedűs: Az elmúlt években a tanulmányaim folyamán többször előkerült, hogy milyen biztonsági kockázatot jelenthet egy járványhelyzet, de senki sem gondolta volna, hogy egyik napról a másikra be is következik.

Átértékelődött a globális életformához való viszonyunk, valamint azt is át kell gondolnunk, hogy milyen biztonsági intézkedéseket kell hoznunk ahhoz, hogy a jövőben mérsékelni tudjuk ezeknek a járványhelyzeteknek a negatív hatásait. A legrosszabb az egészben az állandó bizonytalanság, nem tudhatjuk, hogy mikor jön egy újabb pandémiás válság.

Egyébként a szakma már korábban is beszélt arról, hogy a migráció mekkora biztonsági fenyegetéseket jelent, és hogy a tömeges bevándorlás miatt előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik egy világjárvány.

Hosszú távon is ezek a fenyegetettségek fogják meghatározni a mindennapjainkat, a migráció velünk fog élni a következő években, évtizedekben is. A bevándorlás egy fajsúlyos kérdés, amelyre muszáj lesz megoldást találni, hiszen a klímaváltozás negatív hatásai miatt arra lehet számítani, hogy több millió ember fog elindulni Európa felé.

Szerencsére Magyarországon olyan kormány van, amely az elmúlt években folyamatosan azon dolgozott, hogy hosszú távon is kezelhetőek legyenek ezek a problémák.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Horváth: Mint az már szóba került, a Fidelitas országos alelnöke vagy. Sokan azt mondják, hogy a Fidesz nem igazán érti a fiatalokat és nem igazán tudja őket megszólítani. Mit lehet tenni azért jobboldali politikusként, hogy a kormány által közvetített értékek és üzenetek a fiatalok számára is befogadhatóvá váljanak?

Hegedűs: Valóban sok helyről lehet azt hallani, hogy a fiatalok eltávolodtak a Fidesztől és a jobboldali-konzervatív irányvonaltól. A felmérések azonban nem ezt mutatják, hanem azt, hogy a fiatal választók között a Fidesznek van a legnagyobb támogatottsága. És ezt olyan közvélemény-kutatók is állítják, akiket nem nagyon lehet megvádolni kormánypártisággal.

Nyilván azt mi is látjuk, hogy van egy nagyon széles rétege a fiataloknak, akik bizonytalanok, akik nem tudják, hogy milyen politikai irányvonal mentén kellene meghatározniuk önmagukat. Azt gondolom, hogy nekünk az a feladatunk, hogy kiálljunk a számunkra fontos értékek mellett, és elmagyarázzuk a fiataloknak, hogy mi miért ezekben hiszünk, miért ezekben látjuk a jövőt. Nyilvánvalóan egy határozott állásfoglalás vitákat generál, de nagyon fontos, hogy ezeket a vitákat lefolytassuk a fiatalokkal. Egy olyan társadalom, ahol nincsenek viták, nem egészséges.

Bármilyen irányultságú is egy fiatal, mindenképpen fontos és pozitív, ha foglalkoztatja a közélet, hiszen a politika rólunk, a mindennapjainkról szól. Nincs annál rosszabb, ha egy fiatalt nem érdekel a politika.

Mutatnunk kell nekik, hogy a politika nem egy elszigetelt világ, amelybe ők nem láthatnak bele, amelyet nem tudnak irányítani. Éppen ellenkezőleg, lássák azt, hogy a politika a mindennapjaik része, amelybe ők is beleszólhatnak.

Mi itt, Veszprémben szerencsére sok fiatallal vagyunk kapcsolatban, és az ő meglátásaikat, ötleteiket is próbáljuk becsatornázni a városi döntéshozatalba. Azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy érezzék, döntési helyzetben vannak, számít a véleményük, hiszen nekünk az ő érdekeiket is képviselnünk kell. Éppen ezért most szeretnénk felülvizsgálni Veszprém ifjúsági stratégiáját, valamint városi ifjúsági kerekasztalt hozunk létre, hogy a helyi ifjúsági szervezetek hallathassák a hangjukat a fiatalokat érintő kérdésekben.

Visszatérve a Fidelitashoz, ennek a szervezetnek az a legnagyobb előnye más ifjúsági-politikai szervezetekkel szemben, hogy mi országszerte jelen vagyunk a kisebb településektől a nagyvárosokig. A fiatalokkal kapcsolatos, helyi szinten összegyűjtött tapasztalatokat a döntéshozók felé továbbítjuk, hogy minél hangsúlyosabban legyenek képviselve az ifjúság érdekei a politikában.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Horváth: Veszprém 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Hogyan készül a város erre az eseménysorozatra?

Hegedűs: Ez egy óriási lehetőség Veszprém számára, s ha ezzel a lehetőséggel élni tudunk, akkor az Európa Kulturális Fővárosa cím nemcsak 2023-ról fog szólni, hanem a lakosság 2024-ben és később is úgy fogja érezni, hogy Európa Kulturális Fővárosában él. Az egyik célunk az EKF-hez kapcsolódó eseménysorozattal a közösségépítés, a folyamatokba szeretnénk bevonni a veszprémieket.

Olyan programokat, hosszú távú kezdeményezéseket akarunk elindítani, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a város képe azt mutassa, hogy folyamatosan fejlődünk, miközben megtartjuk a hagyományainkat és a gyökereinket. Az a célunk, hogy mindenki azt érezze, hogy Veszprémben a legjobb élni.

Jelenleg az előkészítési szakaszban vagyunk, most folynak azok az egyeztetések Navracsics Tibor kormánybiztos úrnak a vezetésével, amelyek arról döntenek, hogy mik azok a kisebb-nagyobb programok, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Az első rendezvényeket már idén tavasszal megvalósítottuk volna, sajnos azonban a koronavírus közbeszólt, de remélhetőleg ősszel már nem lesz akadálya a programok elindításának.

Azt látjuk, hogy mindenki nagyon izgatott a városban, és várja, hogy hogyan tud részt venni ebben a projektben. Nemrég elindítottuk az EKF önkéntes programját is, ahova azok jelentkezhetnek, akik önként szeretnék segíteni a projekt sikerességét, hiszen ha Veszprém méltó kulturális fővárosa lesz Európának, abból az egész magyar nemzet profitálni fog.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Horváth: Boldog házasságban élsz, egy kisgyermek édesanyja vagy. Hogyan tudod összeegyeztetni az anyaságot a karriereddel?

Hegedűs: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a férjem és a nagyszülők is nagyon sok mindenben segítenek, ezzel jócskán megkönnyítik a dolgomat. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az anyaság, ami a legszebb dolog egy nő életében, olyan energiákat mobilizált bennem, amiknek a létezéséről korábban nem is tudtam.

Szerencsére az elmúlt időben egyre több sikeres nő lépett be a politika világába, akik össze tudják egyeztetni a nőiséget és az anyaságot a közéleti karrierrel. A kvótának nem vagyok a híve, mert én a tehetségben, a munkában és az elhivatottságban hiszek (nemtől függetlenül), de annak azért örülnék, ha még a mostaninál is több nő venne részt a politikában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére