Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

15-30 tagú terrorista csoport mûködhetett Magyarországon

Vincze Viktor Attila

2016.09.29. 19:28

A párizsi és brüsszeli merényletek elkövetõi egyfajta logisztikai bázisként használták Magyarországot - közölte Kósa Lajos, az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke. A magyar titkosszolgálatok vizsgálati anyagai alapján a párizsi merényletsorozat elkövetõin kívül még 15-20 segítõ is segíthette az iszlamista terroristákat magyarországi átutazásuk és tartózkodásuk ideje alatt.

A nyomozás alá vont csoport 15-18 tagból állt és még egy ekkora csoport segítette őket logisztikai szempontból – mondta el Kósa Lajos, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület több mint három és fél órás zárt ülését követően, amely annak a közelmúltban lezárult nyomozásnak a nyilvánosságra hozható eredményeit foglalta össze, amelyet a francia és belga hatóságok kértek a párizsi, illetve brüsszeli merényleteket követően a magyar titkosszolgálatoktól.

A Fidesz frakcióvezetője szerint teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a merényletek elkövetői kihasználták az Európába irányuló migránsáradatot és visszaéltek az európai, valamint a magyar hatóságok jóhiszeműségével, továbbá a migránsok útját segítő civil szervezetek segítségével.

Kósa Lajos a nyomozás eredményeit ismertetve úgy fogalmazott:

kiderült, hogy a szóban forgó merényletekhez hasonló terrortámadásokat 15-30 tagból álló csoportok követik el. Egészen biztosan elmondható emellett, hogy a migránsáradattal több ilyen csoport is érkezhetett Európába, a magányos terrorcselekményre kiképzettek száma pedig becslések szerint akár több ezer is lehet.”

Kósa Lajos úgy vélte, hogy a párizsi merényleteket elkövető terroristákkal kapcsolatos magyarországi nyomozás eredményei bebizonyították, hogy egyetlen migráns sem érkezik a határokhoz tájékozatlanul. Pontosan tisztában vannak a jogi lehetőségeikkel, az országok eljárási rendjével és azok kiskapuival is és emellett okostelefonjaikon folyamatosan kapcsolatot tudnak tartani az őket segítő szervezetekkel és emberekkel.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a terroristák felkészítettsége miatt meg kellene fontolni valamilyen akkreditáció, előzetes szűrés bevezetését a civilek segélyező munkáival kapcsolatban annak érdekében, hogy a terroristák ne használhassák ki a segélyszervezetek jóhiszeműségét.

A segélyszervezetek döntő többsége meggyőződésem, hogy jóhiszeműen jár el ugyanakkor, ettől függetlenül az sem kizárt, hogy szándékos beépülés is történt.”

Kósa Lajos szólt arról is, hogy a kormány sikeres határvédelmi erőfeszítéseinek köszönhetően a magyar határzár teljesen ellehetetlenítette a nyomozás alá vont merénylői csoport munkáját, míg korábban a dublini és schengeni protokollok nem jelentettek akadályt számukra.

A párizsi merénylet előtt ugyanis nem volt megoldott az európai szolgálatok együttműködése, így fordulhatott elő, hogy a magyar hatóság még annak ellenére sem tudott fellépni, hogy az elkövetők némelyikét más uniós országok körözési listáján szerepelt köztörvényes bűncselekmények miatt mondta a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére