Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felvonták a nemzeti lobogót, figyelmeztették Blinkent a tálibokról, ilyen volt augusztus 20. 2006-ban

888.hu

2021.08.20. 20:00

Díszőrség mellett vonták fel a nemzeti lobogót, többen már júliusban kongatták a vészharangot a tálibok miatt, visszaemlékezés a 2006-os tűzijáték katasztrófájára.

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, péntek reggel Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A ceremónián Áder János mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt.

Az ünnepi programokat este „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. A hétvégén további programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket.

Augusztus 20. hivatalos állami ünnep az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére.

Az augusztus 20.-án hagyománnyá vált fővárosi tűzijáték azonban nem mindig sült el jól.

Öten haltak meg, több százan megsérültek 2006. augusztus 20-án, a budapesti tűzijáték közben kitört óriási viharban. A tűzijátékot annak ellenére tartották meg, hogy órákkal korábban lehetett tudni, hogy hatalmas vihar közeledik Budapest felé. Gyurcsány Ferenc azonban a Balatonnál nyaralt, elérhetetlen volt, más pedig nem vállalta, hogy leállítja a rendezvényt. A VIP-vendégeket azért sms-ben figyelmeztették. A katasztrófavédők meg se nyitották azt az e-mailt, amit az ügyeletes meteorológus küldött. Végül ezt az egyetlen meteorológust büntették meg, fegyelmit kapott.

Míg itthon zajlik az állam alapítás ünnepe, addig az újabb részletek derültek ki az elhibázott afganisztáni kivonulásról.

A Wall Street Journal beszámolója szerint az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének legalább két tucat alkalmazottja már júliusban figyelmeztette Antony Blinken amerikai külügyminisztert és más magas rangú tisztségviselőket arról, hogy

Kabul eleshet nem sokkal az augusztus 31-i csapatkivonási határidő után.

A figyelmeztetést az amerikai külügyminisztérium belső rendszerén keresztül küldték ki, és felhívták a figyelmet arra, hogy a tálibok gyorsan átveszik az irányítást Afganisztán felett, és „ajánlásokat tettek a válság enyhítésére és az evakuálás felgyorsítására”.

A feljegyzést július 13-án küldték el. A WSJ szerint

ez a legértelműbb bizonyíték arra, hogy a kormányt saját tisztviselői figyelmeztették arra, hogy a tálibok előrenyomulása küszöbön áll, és az afganisztáni hadsereg nem tudja megállítani.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére