Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sört az ünnepi asztalra karácsonykor is?

Pörge Béla

2019.11.17. 11:00

November közepe van, ideje elkezdeni a karácsonyi készülődést!

Idén első alkalommal kóstoltam meg a Szent András Sörfőzde karácsonyi sörét, az Esthajnalt. A főzde megfogalmazása szerint ez a sorozat évről évre igyekszik a karácsony egy-egy jellegzetes ízét sörben megmutatni, azaz leegyszerűsítve „karácsonyízű sört”, vagy még egyszerűbben karácsonyi sört készítenek Békésszentandráson.

Kíváncsi voltam erre nagyon, mert számomra a karácsonyíz a mézeskalács és a fahéj ízvilága, amit nem annyira a sörökhöz kötök.

Az Esthajnal '19 egy őszibarackos fekete IPA. Ez csak tovább növelte a kíváncsiságomat, el nem tudtam képzelni, hogy vajon milyen lehet egy barackos sör. Ráadásul a Black IPA is egy ismeretlen kategória volt számomra, igaz, nagyjából egy „sima” IPA ez is, csak a festőmalátának hála fekete, viszont sem csokis, sem pörkölt íze nincsen.

A békésszentandrásiak húsvéti szezonális söréhez hasonlóan idén a karácsonyi sorozatot is volt szerencsém megkóstolni.

A kibontás és a kitöltés után két dolog tűnt fel: ránézésre egy stout is lehetne ez a sör, jó habbal. Illatra domináns a barack, ami egészen szokatlan egy sörnél.

Ízre kifejezetten érdekes: elsőre a barack édeskés ízét érezni, ám szerencsére az édességet pont olyan jól ellensúlyozza az IPA keserű karaktere, hogy a végtermék nem lesz szirupos. Nagyon tetszett ez az elegy, a 0,33-as üveg elfogyasztása alatt végig tartotta magát ez a leosztás: először édes, majd keserű. Mindkét íz kellően jó mértékben, nem túl erősen vagy tolakodóan jelenik meg. Az első néhány kortyot követően némi füstös (vagy talán pörkölt?) mellékízt is éreztem, ez egyáltalán nem volt zavaró, viszont nem tudom, mi okozhatta.

Kifejezetten testes sörről van szó, az Esthajnal '19 alkoholtartalma 7 százalék, míg szárazanyag-tartalma 17 százalék. Egy IPA-hoz mérten nem számít keserűnek a 45-ös IBU, bár tény, hogy a sörökhöz nem szokott ízlelőbimbóknak a barackos ízt felváltó keserűség talán kicsit sok lehet, legalábbis ezt tapasztaltam, amikor a barátnőmmel is megkóstoltattam ezt az italt.

Az biztos, hogy ahhoz nagyon hipszternek kell lenni, hogy valaki számára ez a sör ne jelentsen újdonságot az ízével. Emellett a jó minőség és a barackos ízvilág miatt értem, hogy miért férne el ez a sör az ünnepi asztalon, valóban lehet karácsonyi sör még akkor is, ha az én világomban mézeskalácsos marad „a karácsonyíz”. Ettől még egyértelmű, hogy az Esthajnal '19 egyrészt nem hétköznapi sör, másrészt jó.

Aki szeretne karácsonyig beszerezni ebből a termékből, az egyelőre jobb, ha online vásárlással próbálkozik, ám biztos vagyok benne, hogy a következő hetekben a nagy bevásárlóközpontok polcain is megjelenik az Esthajnal ott, ahol amúgy is forgalmaznak kézműves söröket. Az árazása a békésszentandrási főzde más termékeihez hasonló, bolttól függően 700-900 forint körül mozoghat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére