Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyári sorozatajánló: Stranger Things

Horváth József György

2016.07.26. 16:48

Kellemesen paráztató, misztikus-nyomozós horror az álmatlan nyári éjszakákra.

1983-at írunk. Egy álmos amerikai kisvárosban eltűnik egy kisfiú, majd egyre több furcsaság történik. Feltűnik egy kivételes képességekkel megáldott kislány, gonosz kutatók, titkos kísérleteket végző kormányzati labor és egy szörny is. Az idei év egyik legnagyobb meglepetés sorozata egy szempillantás alatt repít vissza minket a ‘80-as évekbe. A Stranger Things egy tökéletes nyári sorozat, amit akár egyetlen nap alatt is ledarálhattok.

A Netflix új sorozatát jegyző Duffer-testvérek minden bizonnyal nagy rajongói Stephen Kingnek és Steven Spielbergnek. Tökéletes érzékkel válogattak a kultikus író és rendező munkáiból, mégis sikerült egy teljesen önálló történetet kreálniuk. Nem lopás, hanem inkább főhajtás ez King és Spielberg előtt. De nem csak az átvett elemek, hanem minden más is a helyén van ebben a sorozatban a főcímtől, a zenei betéteken át, a szereplők kiválasztásáig. J.J. Abrahams próbálkozott meg hasonlóval pár évvel ezelőtt, de hiába volt Spielberg a Super 8-as producere, valahogy mégsem lett tökéletes a film. Dufferéknek ez most sikerült.

Negatívumot szinte nem is tudok kiemelni, ha nagyon kekeckedni akarnék, akkor maximum Dr. Martin Brenner karakterét említhetném meg. A Matthew Modine által megformált kegyetlen orvosról nem sok mindent tudtunk meg az évad során, ennek köszönhetően Modine színészi repertoárja is leszűkült a szigorú nézésre. Bármelyik gyerekszereplő ezerszer jobb alakítást nyújtott nála, no persze nekik tökéletesen kidolgozott karaktereik voltak. Ettől függetlenül is ki kell emelnem milyen fantasztikusak a srácok, bárcsak ilyen kvalitású színészeket találtak volna a Harry Potter filmekhez is, akkor talán képes lennék újra megnézni az első két részt. A fontosabb felnőtt karaktereket alakító Winona Ryder és David Harbour is telitalálat. Előbbit sokan támadták amiatt, hogy kicsit túljátssza a szerepét, de szerintem egy édesanya, akinek eltűnik a gyermeke így kell, hogy viselkedjen. Harbour pedig szenzációsan alakul át a már unalomig ismert alkoholista, gyászos múltú seriffből a nyomozásba apait-anyait beleadó profi nyomozóvá.

Az a szuper ebben a soriban, hogy tényleg mindenkinek szól. Azok, akik a ‘80-as években nőttek fel, totálisan nosztalgikus hangulatba kerülhetnek pl. a tárcsázós, ocsmányzöld telefon láttán. De azok sem fognak csalódni, akik egy szuperül kivitelezett, izgalmas, ugyanakkor könnyed nyári darának való sorit keresnek csak maguknak. Azt talán mondanom sem kell, hogy King és Spielberg rajongóinak gyakorlatilag kötelező.

A Netflixnél is felismerték a sorozatban rejlő lehetőségeket, ezért máris arról lehet olvasni, hogy a Duffer-testvérek nem zárják ki a folytatást. Ebben például  jobban megismerhetnénk 11 eredetét és a képességeit, ahogy a Tótágasban élő Szörnyet is. Az biztos, hogy ezt az első évadot nagyon nehéz lesz felülmúlni.


 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére