Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen volt a nyár legmenőbb fesztiválja

Pörge Béla

2019.06.24. 13:18

Remek cseh sörök várták az érdeklődőket a WestEnd tetején a múlt héten.

Korábban beszámoltunk róla, hogy június 19-23. között rendezték meg a 12. Cseh Sörfesztivált Budapesten, a WestEnd tetőteraszán. Bizonyára mindenkinek van kedvenc fesztiválja, nekem egyértelműen ez az!

Már 19-én, szerdán kilátogattam a WestEnd tetejére, hogy megnézzem, milyen az idei felhozatal. Elsőre kicsit csalódtam, mert jóval kevesebb stand volt most, alig pár sörfőzde képviseltette magát, de a legtöbb klasszikus azért fellelhető volt. Nagyon hiányzott a Postřižinské jelenléte, főleg azért, mert ez a Hrabal Söröző kitelepülését jelentette volna – korábban ők itt voltak, most sajnos nem. Az ismertebb cseh kocsmák közül a Pivo képviseltette magát, és persze számos remek cseh sört ihattunk ezúttal is, hiába volt kevés a kiállító.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az árak a cseh árakhoz mérten borsosak voltak, azonban Magyarországon a kocsmákban sem kapni ennél jelentősebben olcsóbban ilyen minőségű cseh söröket, így a jellemzően 500-800 forint között mozgó korsóárakat elfogadhatónak tartottam, különösen úgy, hogy – más nagyobb sörfesztiváloktól eltérően – sem belépő, sem kötelezően megvásárolt korsó nem volt, így csak a sörökre kellett költeni.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Egy igazi klasszikussal, a Bernard 12-es világos sörével kezdtem. Az egyik kedvenc söröm, néhány kocsmában ugyan kapni csapolva, ám mindig nagy öröm, ha valahol fogyaszthatok ilyet. A 12-es természetesen a szárazanyag-tartalomra utal, alkoholtartalma 4,9 százalék. Nagyon kellemes, lágy sör, jól csúszik, és van némi karakteres utóíze, igaz, az ivósörök között nehéz jobbat találni ennél.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Másodiknak a Svijany szűretlen világos sörét, a Kvasnicákot kóstoltam meg. A Svijany egy kisebb cseh sörfőzde, de igen híres, amit a rendkívül finom termékeinek köszönhet. Már legalább négy-öt fajta sörüket ittam, de a szűretlen eddig kimaradt. Nem csalódtam ebben sem, érezhető volt a Svijanytól megszokott enyhén édeskés utóíz is, mellette a szűretlen sörökre jellemző ízvilág dominált, csak jót tudok róla mondani.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Harmadiknak a Primátor következett, ami talán a legismertebb cseh sör a nagyon mainstream vonalat (Pilsner, Krusovice, Budweiser, Staropramen, Kozel) leszámítva. Sima világos sörük hozta az elvárható minőséget, ezzel is az volt a legnagyobb bajom, hogy hamar elfogyott.

Negyediknek jött a Konrad, ami semmi extrát nem jelentett, pusztán „csak” egy jó cseh sör. Azt követően viszont egy különlegességet ittam, a Černá Hora mézes sörét, a Kvasart. Ezt csapon itthon nagyon-nagyon ritkán lehet inni, pedig merem állítani, hogy a világ legjobb mézes söre. Tipikusan záró sör, testesebb és erősebb, mint egy sima világos, de a mézes íze miatt ez nem tűnik fel.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fotó: Kozma Zsuzsi

Még egy standot emelnék ki, ez pedig a Bocskai Freedom pultja volt. Ez egy hajdúnánási sör, az egyetlen nem cseh sör ezen a fesztiválon. A poén kedvéért megkóstoltam tőlük is egy sört, a bio lágert – az egyetlen világos sörüket, ami kapható volt. Az, hogy mitől bio, természetesen nem derült ki az ízéből, ami egyébként egészen egyedi, karakteres volt. Érezhetően nem volt olyan lágy, mint a cseh sörök, de minőségi, szomjoltó sörnek tökéletes.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az idei cseh sörfesztiválra kicsit rányomta a bélyegét az időjárás, talán egy olyan nap sem volt, amikor ne esett volna. Ettől még láthatóan népszerű volt a rendezvény, ami azt mutatja, hogy nagy az igény Magyarországon a minőségi sörökre. Ezt szerencsére egyre több magyar sörfőzde igyekszik kiszolgálni, ám ettől még nagyon előremutató az is, hogy mennyi finom cseh sör érhető el hazánkban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére