Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több pálinkát fõznek otthon Magyarországon

Pörge Béla

2019.01.30. 06:40

Az otthoni pálinkafõzés népszerû, sokan vásárolnak hozzá üstöt, de a bérfõzés gyakorlata sem kopik ki.

A Magyar Idők kérdésére a NAV elmondta, hogy számottevő az igény a házi pálinkára Magyarországon. A hír nem meglepő, de érdekes, hogy egyre többen főznek otthon pálinkát, ahogy a bérfőzés is egyre gyakoribb szokás.

2018-ban összesen nagyjából 2500 olyan berendezést vásároltak Magyarországon, mely pálinkafőzésre való. Ezzel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy az üstöket egy jó ideje be kell jelenteni az önkormányzatnak.

A legtöbb üstöt Borsodban regisztrálták, olyannyira, hogy az északkeleti megyében vásárolták tavaly az országos mennyiség közel egyötödét. Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy kereslet volt a készülékek iránt.

Jó, ha minden érdeklődő tudja, hogy 2016 óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárol­niuk azoknak, akik otthon szeretnének pálinkát készíteni. Az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni, a jegyet a pálinkafőzés előtt kell beszerezni – írja a Magyar Idők.

Tavaly 115 ezer ilyen jegyet váltottak ki, vagyis az otthoni pálinkafőzésből származó állami bevétel nyolcvanmillió forint körül mozgott.

Az otthon főzött pálinka kapcsán azt még érdemes megjegyezni, hogy a szabályok betartását nem a NAV, hanem a helyi önkormányzatok ellenőrzik. Az ugyanakkor továbbra is az állami adóhatóság feladata, hogy megakadályozza az olyan párlatok forgalomba kerülését, amelyeket otthon állítottak elő – a házi főzésű pálinka ugyanis csak saját használatra szolgálhat!

A NAV adataiból még az is kiolvasható, hogy egyre gyakoribb az úgynevezett bérfőzés. Sokan inkább csak a cefrét készítik el saját maguk, a pálinkafőzés folyamatának befejezését azonban már szakemberre bízzák.

Magyarországon 2010 óta legális újra az otthoni pálinkafőzés, a piac liberalizációja az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt. A törvényt az EU ugyan akadályozta, ahol csak tudta, azonban némi szigorítással azóta is lehet otthon pálinkát főzni. A mintát Szlovákia is követni kívánja a tavaly év végi hírek szerint.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére