Aranyérmet nyert egy magyar pezsgő a világbajnokságon
2020.11.23. 20:54
A CSWWC nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszigorúbb nemzetközi verseny is, ahol kizárólag pezsgőket értékelnek. A zsűritagok az alapító Tom Stevensonnal az élen mind elismert specialisták, kimagasló kóstolási tapasztalattal. A két héten át tartó vakkóstoló során céljuk, hogy a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így csak arany- és ezüstérmeket ítélnek oda, és mindhárom zsűritag egyetértése szükséges az éremhez – emlékeztet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Kreinbacher Birtok.
Mint közölték, idén Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Simon Stockton champagne-nagykövet vett részt az október 26-ától két teljes héten át tartó vakteszten. Márkus György champagne-specialista, aki korábban tartalék bíraként, tavaly pedig zsűritagként pontozott, idén az utazási korlátozások miatt nem tudott közreműködni.
A háromfős zsűri a verseny biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében egy angliai birtokra vonult el, ahol többszörös tesztelés után kezdték meg a munkát. Régiónként és stílusonként kóstolták végig a több mint ezer beküldött tételt.
A zsűri ezek közül választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7-e és 11-e között, ezúttal online hirdetik ki.
A magyar mezőnyből aranyéremmel jutalmazott Kreinbacher Brut Classic 2016 Magnum tradicionális módon készül, furmint és chardonnay szőlőkből, palackos erjesztéssel és érleléssel.
A Kreinbacher két további pezsgője lett ezüstérmes: a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum, amely a birtok legkiválóbb tételének évjáratos, hosszabban érlelt változata.
A partiumi Kárásztelek Pezsgőpincészet szintén sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt, Carissa Blanc de Blancs és Carissa Classic Brut pezsgőjével.
A CSWWC 2020 nemzetközi mezőnyében Franciaország és Olaszország egyaránt 47 aranyérmet szerzett. A tradicionális pezsgők szülőhelye, a franciaországi Champagne mellett az olasz Trento és Franciacorta régiók pezsgői is szépen szerepeltek.
A champagne-ok között ismét tarolt a Louis Roederer, ők érdemelték ki az Év Pezsgőkészítője címet. A presztízscuvée-k között a Cristal hat arannyal tűnt ki a mezőnyből.