Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

8 rocker, aki nem félt felvállalni a hitét

Sümeghi Lóránt

2015.12.30. 09:02

A rockzene világában közhellyé vált, hogy a mûfaj minimum ateista, de inkább közelebb áll a világ sötétebb, sátánibb oldalához. Ez egyáltalán nincs minden esetben így.

Kevesen tudják, hogy a rockzene műfajilag többet merített az afroamerikai zenéből, mint amennyit az európai, angolszász gyökerekből felszívott. Eredetileg ugyanis az USA déli, gyapotszedő államaiban élő rabszolgák kezdtek el énekelni sorsukról és kilátástalan jövőjükről, ebből a dallamformából alakult végül ki a blues. Majd a jazz és a blues, és később a country összeolvadásából kezdett megformálódni a rockzene igazi arculata, amely sokévnyi társadalmi behatás után alakult olyanná, amilyen ma.

Viszont a 70-es és a 80-as években valami nagyon megváltozott az Egyesült Államokban, később pedig Európában is. A konzervatívabb, öltönyös, szívdöglesztő rock legendákat a bőrkabátos, motoros, hosszú hajú suhancok váltották fel. Természetesen sem a nők, a drogok és az alkohol sem maradt el, és az ezzel járó hedonista összkép is egyre extravagánsabbá vált. Magától értetődő volt, hogy a kifestett szemű, szögecses bőrkabátokba öltözött rockerek nem a vallásos életfelfogásukkal és értékrendjükkel tűntek ki a tömegből.

Azonban az akkor nihilista, sok esetben masszívan drog- és alkoholfüggő zenészek mára már öregedő, pocakos, de még aktívan tevékenykedő zenészekké váltak. Már amelyikük megélte ezt a kort. Sokan közülük annak ellenére, hogy gyomorforgató színpadi performanszaik által váltak igazán híres rock legendákká, mégis megtértek és új meglátásba helyezték hitük kérdését és ez által életük értelmét. 

1. Alice Cooper

Nevét talán senkinek sem kell bemutatni, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ő volt a Shock Rock stílus megalapítója, azaz Marilyn Manson hozzá képest csupán kispályás. Az énekes a 70-es évektől kezdve saját kivégzéseit is eljátszotta fellépésein, továbbá erősen kisminkelt arca horrorisztikus külsőt kölcsönzött, ami még ma is sok esetben kiverné a biztosítékot, nem hogy 40 évvel ezelőtt. Azonban komoly alkohol függősége után az énekes megtalálta a Jézushoz vezető utat. Önmagát, a legnagyobb lázadóként tartja számon, hiszen nyíltan vállalja hitét és büszkén is terjeszti azt, annak ellenére, hogy még a mai napig is aktív zenész. Szabadidejében egyébként hittant tanít a helyi, Egyesült Államokbeli phoenixi iskolában.

2. Blackie Lawless

A még most is aktív WASP zenekar frontembere, aki jókora világnézeti ívet járt körbe élete során, mostanra egy teljesen megtisztult, keresztény metál énekessé formálódott. A zenekar oly annyira hírhedté vált a 80-as években, hogy több országban meg is tiltották, hogy fellépjenek. A nyers húsdobálástól kezdve, az ijesztő külsőn át és a mértéktelen alkoholfogyasztásig minden jelen volt a WASP élő fellépésein. Az amúgy Budapestet is többször meglátogató frontember új lemeze augusztusban jött ki, Golgotha címmel, amely vallási töltettől egyáltalán nem mentes. Korábban elkészített rock slágerei közül már néhányat nem is énekel a színpadon, azoknak blaszfémiára hajazó tartalma miatt.

3. Johnny Cash

A country-zene talán legprominensebb figurája, aki önmagában megreformálta a nyálas, amerikai déli zenét. Egész élete során már-már szélsőségesen is vallásos volt. Komoly drog- és alkoholfüggése ellenére sem tántorodott el a hite általa kijelölt útról, sőt egyes dalaiban nagyon erős és komoly ítéleteket vízionált azok számára, akik hiába veszik szájukra a Teremtő nevét. Egyfelől talán nem is olyan meglepő Cash vallásossága, hiszen a country-zene egyik alapköve a gyökerekhez való visszatérés, amely természetesen a hitet is magába foglalja. Ugyanakkor Cash komoly lázadó volt, aki az elsők között vonta be a dobfelszerelés használatát a country együttesek repertoárjába, ezzel egy teljesen új irányt mutatva a stílusnak.

4. Bob Dylan 

Azon klasszikusok közé tartozik, akiknek neve senkinek sem cseng ismeretlenül. A rock-legenda korai műveibe előszeretettel csempészte ateista világnézeteit tükröző zeneszövegeit, azonban a hirtelennek számító megtérése után gyökeres fordulatot vett a zenébe burkolt üzenetrendszere. 1979-ben még egy Gospel turnét is elvállalt pusztán annak érdekében, hogy újdonsült hitéről énekelhessen.

5. Dave Mustaine

A Megadeth énekes gitárosa több évtizednyi okkultista nézetek után tért meg. Az egykori Metallica gitáros 2002-ben került közel a keresztény hithez, amely akkora hatással volt rá, hogy kis híján ki is lépett a zenekarból. Azonban némi kihagyás után újra vállalta rocker életmódját, ám korábbi, sötétebb motívumú dalait már egyáltalán nem énekli. Saját elmondása szerint nem volt nagyon harmonikus az élete, ám ebben sokat segített számára az, hogy megtalálta az élet igazi értelmét, amely a hitben rejlik.

6.Brian „Head” Welch

A KORN gitárosa 10 évvel ezelőtt, egy rendkívül komoly gyógyszer és alkohol függőséggel terhelt időszakában talált rá az általa helyesnek vélt útra. Számára is felmerült, hogy abba hagyja a zenélést, azonban miután sikerült megszabadulni súlyos függőségeitől ismét elkezdett zenét szerezni. Szó szerint kicserélt emberként tevékenykedik, amely már az általa írt friss szövegeiben is visszaköszön.

 
7. Ringo Starr

A Beatles világhírű dobosa – gyermekkori nevén Richard Starkey – tökéletesen kimerítette a tékozló fiú szerepét. Életének korai szakaszában képtelen volt feldolgozni orbitális sikereit, emiatt halmozottan alkohol, gyógyszer és kábítószerfüggő lett. Káros szenvedélyeit évtizedekig nem tudta legyőzni, minden kísérlet egyre inkább depresszióba taszította a liverpooli zenekar ütősét. Ringo végül a hetvenedik születésnapján, egy interjú keretében közölte, hogy megtalálta a Teremtőhöz vezető utat. Elmondása szerint sokáig próbálta magában tagadni, hogy létezik a Mindenható, azonban végül elismerte és azóta sokkal könnyebben meg tudott szabadulni függőségeitől is. 

8. Bono

A U2 frontembere – eredeti nevén Paul David Hewson – ír gyökereinek köszönhetően nem okozott meglepetést a világnak, amikor a U2 dallamai között gyakran vallásos motívumok hangoztak el. Az énekes gyermekkora óta őrzi hitét, amelynek interjúkban gyakran hangot is ad, azonban zenekarát soha sem illette a keresztény rock jelzőjével. Egyébként II. János Pál pápa egyik kedvenc zenekaraként volt az ír rock-együttes nyilván tartva.

(Rolling Stone Magazine, BuzzFeed)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére