Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Úgy tűnik, mégsem a szibériai metán lesz a végzetünk

Békési Marcell

2020.02.21. 19:00

Egy new york-i egyetem kutatói vették a fáradtságot, és átvizsgáltak néhány tonnányi antarktiszi gleccsermintát, és a véltnél nagyságrendekkel kevesebb metánt találtak az ősi levegőbuborékokban, mint a modellek alapján találniuk kellett volna.

A nemzetközi klímamozgalom régóta hirdeti, hogy az igazi nagybetűs Armandon akkor fog bekövetkezni, hogyha a Szibériai permafroszt felolvad, és az az óriási mennyiségű szén, amit elnyelt évezredek alatt, egyszerre metán formájában a légkörbe távozik.

A probléma valóban félelmetes következményekkel járhatna, ha igaz volna: a metán üvegházhatása sokszorosa a szén-dioxidénak, valamint természetes lebomlása után szén-dioxidként tovább kísért a légkörben.

A problémát az okozza, hogy a Szibériában évezredek óta elhalt állatok nem bomlottak le természetesen – mint tették azt tisztességes, mérsékeltebb éghajlaton elhullott társaik –, hanem fagyott állapotban gyakorlatilag mai napig múmiaként vegetálnak a mélyben. Maga a metán pedig abból a hatalmas lucullusi lakomában keletkezne, amit a baktériumok rendeznének a felolvadó hatalmas húsmennyiségből.

Dióhéjban: a sok fagyott mamutot a bacik egyszerre konvertálják majd metánná, ha azok egyszer kiolvadnak.

Egy orosz kutató pakolászgat permafroszt mintákat.

Hogy egész pontosan milyen mértékben juttatnak majd a baktériumok metánt a levegőbe, azt nehéz megjósolni, emiatt a klímamodellek általában a rosszabb következményekkel számoltak eddig.

A New Yorkban található Rochester Egyetem kutatói azonban nem voltak restek: vették a fáradtságot, és az Antarktiszon lévő Taylor-gleccser mélyéből gyűjtött mintákon megvizsgálták, hogy a Föld az utolsó nagy jégolvadási időszákában – mely leginkább hasonlított a maihoz –mennyi metánt tartoamazott a légkör.

Ezek a minták ugyanis apró légbuborékokat tartalmaznak, melyek ősi levegőt rejtenek magukban – időkapszulaként működnek.
A szakértők kivonták a buborékokból és megvizsgálták a Föld utolsó nagy jégolvadási időszakából származó levegőt.

Nagy meglepetésükre azonban messze nem mértek annyi metánt, mint várták volna.

A dolog magyarázata az lehet, hogy a talajban az óceánokhoz hasonló mechanizmus működik: a metán valóban felszabadul,, viszont a légkörbe kerülése előtt ezt más élőlények felhasználják, oxidálják, és szén-dioxiddá bontják tovább, vagyis már csak ebbena formában jut a légkörbe.

A kutatás még elég friss, így a pontos folyamat még nem ismert, de a kutatók szerint

az emberiség jobban tenné, hogyha inkább az emberi tevékenység miatt felszabaduló klímagázok miatt aggódna. A természet megoldja magának a problémát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére