Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brutálisan magas az antibiotikumok aránya a szupermarketekben kapható baromfihúsban

Horváth Tamás

2019.09.16. 22:22

Az erről szóló kutatás Németországban látott napvilágot, de a probléma – minden bizonnyal – más európai országokban is fennáll.

A Germanwatch nevű szervezet által készített jelentés szerint a németországi diszkont áruházak polcain található csirkehús fele fertőzött antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A Germanwatch szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint a minták

56 százalékán az antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg.

Szakértők úgy vélik, a meg nem főzött húsból származó keresztszennyezés következtében súlyosan meg lehet betegedni.

Az aggasztóan magas százalékos arány rávilágít arra, hogy a baromfiiparban túl sok antibiotikumot használnak, ez pedig már az emberi egészséget veszélyezteti

– állapítja meg a Germanwatch.

A jelentésben az áll, hogy a Lidl, a Netto, az Aldi, a Penny és a Real diszkontáruházakból vett húsminták harmada az úgynevezett tartalék antibiotikumnak is ellenálló baktériummal volt szennyezett.

A tartalék antibiotikumok elnevezés olyan negyedik, illetve ötödik generációs gyógyszerekre vonatkozik, melyeket utolsó mentsvárként használnak a hagyományos antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok ellen.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tavalyi jelentése szerint az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok az Európai Unióban több mint 33 ezer ember halálát okozzák évente. A halálozási arány 2007 óta emelkedett meg jelentősen, és a kórokozók olyan veszélyt jelentenek, mintha egyesítenénk a HIV-et, az influenzát és a tuberkulózist.

Szakértők szerint azonban a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak, ám a nyers, meg nem főzött húsból – például a vágódeszkáról, a késről – származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár meg is lehet halni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére