Brutálisan magas az antibiotikumok aránya a szupermarketekben kapható baromfihúsban
2019.09.16. 22:22
A Germanwatch nevű szervezet által készített jelentés szerint a németországi diszkont áruházak polcain található csirkehús fele fertőzött antibiotikumnak ellenálló baktériumokkal, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent – írja a magyarmezogazdasag.hu.
A Germanwatch szupermarketekben gyűjtött 59 csirkehúsmintát elemzett egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények szerint a minták
Szakértők úgy vélik, a meg nem főzött húsból származó keresztszennyezés következtében súlyosan meg lehet betegedni.
Az aggasztóan magas százalékos arány rávilágít arra, hogy a baromfiiparban túl sok antibiotikumot használnak, ez pedig már az emberi egészséget veszélyezteti
– állapítja meg a Germanwatch.
A jelentésben az áll, hogy a Lidl, a Netto, az Aldi, a Penny és a Real diszkontáruházakból vett húsminták harmada az úgynevezett tartalék antibiotikumnak is ellenálló baktériummal volt szennyezett.
A tartalék antibiotikumok elnevezés olyan negyedik, illetve ötödik generációs gyógyszerekre vonatkozik, melyeket utolsó mentsvárként használnak a hagyományos antibiotikumokkal szemben rezisztens szuperbaktériumok ellen.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ tavalyi jelentése szerint az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok az Európai Unióban több mint 33 ezer ember halálát okozzák évente. A halálozási arány 2007 óta emelkedett meg jelentősen, és a kórokozók olyan veszélyt jelentenek, mintha egyesítenénk a HIV-et, az influenzát és a tuberkulózist.
Szakértők szerint azonban a hús megfelelő főzésekor ezek a baktériumok elpusztulnak, ám a nyers, meg nem főzött húsból – például a vágódeszkáról, a késről – származó keresztszennyezés révén meg lehet betegedni, sőt akár meg is lehet halni.