Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Warning: Undefined variable $en_articles_columns_print in /var/www/site2-dev.mediaworks.hu/web/wp-content/themes/888_hu/single-enews_article.php on line 166
 

Nyomornegyedekbõl úszóvárosokat

2015.09.23. 06:49

Az afrikai fővárosok közel 70 százaléka (pl. Lagos, Luanda és Kinshasa) vízparton található, ezért rengeteg városlakó kényszerül különböző vízre épült viskókba, faházakba. De a tengerszint emelkedése, a nagyobb esőzések és a klímaváltozás hatására ezek az összetákolt otthonok is veszélybe kerültek, a nyomornegyedek lakói kiszolgáltatottak az áradásoknak.
 

Adeyemi elképzelése szerint az úszó épületek jelenthetik a megoldást: a cölöpökre építkezés helyett a vízfelület válhatna az új afrikai élettérré. A lakónegyedek és a mezőgazdasági területek mellett szórakoztató- és sportlétesítmények is épülnének az új vízivárosokba.

Alkalmazkodó épületek

Két évvel ezelőtt Adeyemi megtervezett egy úszó iskolát Makoko 100 ezer fős nyomornegyedébe, Afrika második legnagyobb városában, Lagosban. Az épület A-alakú szerkezete újrahasznosított műanyaghordókból, fából és bambuszból készült, napelemmel működik, saját víztározója és csatornarendszere van. A háromszög-forma jól felfekszik a vízre, alacsony tömegközéppontjának köszönhetően az épület viharos időjárásban is stabil marad. Makokóban rengeteg otthon még mindig cölöpökön áll, ami az áradásokkal szemben nulla védettséget jelent, ráadásul a csatornarendszerük is katasztrofális állapotban van.

Az úszóiskolához hasonló újítások talán meggyőzhetik a helyi kormányzatokat, hogy még a vízi-nyomornegyedekben is lehetséges a fenntartható városfejlesztés. Az olyan szerkezetek, melyek képesek alkalmazkodni a környezethez, modellként szolgálhatnak az érintett térségek fejlesztésében.

(Quartz)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?


Warning: Undefined variable $en_articles_columns_print in /var/www/site2-dev.mediaworks.hu/web/wp-content/themes/888_hu/single-enews_article.php on line 367
 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére