Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vajon Széll Tamás ismét lefõzi a világot?

888.hu

2017.01.24. 15:28

A döntõs csapatok, köztük Széll Tamás és a magyar csapat piaci bevásárlásával vette kezdetét hétfõn a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntõje. A magyarok az elsõ tizenkettes csoportban, kedden fõznek a döntõn, amelyet interneten is követhetnek a szurkolók és az érdeklõdõk.

A csapatok egy előzetes lista alapján tölthették meg a kosaraikat a piacon, ahol hihetetlen széles zöldségválasztékból válogathattak. A magyar csapat kosarába többek között kétfajta cékla, fokhagyma, burgonya, salottahagyma, sárgarépa és csicsóka került. A piacra évek óta a környékbeli őstermelők szállítják a zöldségeket. Több, mint 140 fajta zöldség kapott helyet a polcokon, köztük számos, kimondottan az itteni régió kedvence – tájékoztatta a Magyar Bocuse d'Or Akadémia az MTI-t.

A nemzetközi szakácsversenyen kedden és szerdán is 12-12 csapat főz. A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt – mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.

A magyar csapat kedden tizenkettedikként, 9.50-kor kezdhetett el főzni, 14.50-kor találják a vegán ételt, 15.25-kor a húsételt.

A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, és a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.

A magyar ételsort kedden reggel hozták csak nyilvánosságra a Magyar Bocuse d'Or Akadémia honlapján.

Vegán kaják
  • Gyökerek és levelek alatt: grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma és tökmag
  • Cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével
  • Sárga cékla és hagymadzsem savanyított bodzával, tokaji furmint, paprika és mustármag
  • Körte petrezselyemolajban konfitálva, petrezselyemszárral
  • Pirított póréhagyma, fekete bors és savanyított citrom
  • Roppanós „gyökér" és csicsókapüré
  • Dió- és gombazselé
  • Tokaji ecetgyöngyök és savanyított répák
Mártások
  • Petrezselyemkrém
  • Grillezett zellermártás dióval és magyar szarvasgombával
  • Bresse-i csirke és tenger gyümölcsei
Főfogás
  • Magyar téli erdő: grillezett csirkecomb, szárny és belsőségek
  • Homár, fűszerek és erdei gombák
  • Csirkemellmozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír és roppanós „tölgyfalevélkék"
  • Folyami rák paprikával, petrezselyemkrém és homárhab

Köretek
  • Sárga cékla és hagymadzsem
  • Savanyított gyökérzöldségekkel, kisasszondi sajtmártás & magyar szarvasgomba
  • "Tartlet virág"
  • Marinált zöldborsó savanyított citrommal, mangalicasonka, csicsókapüré
  • Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj, zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág
Mártás
  • Csirke jus grillezett csirkecombbal, tokaji furmint és aszú, fekete bors, savanyított fenyő és barnított vaj

A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni, Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat nyert meg. Széll Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt. A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember: designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d'Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.

Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

Ezen a linken élőben is követhetitek az eseményeket.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére