Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ti betiltanátok a vadászatot?

Tóth Dalma

2016.05.11. 20:58

Egy tanulmány szerint a legális vadászat nem csökkenti, hanem erõsíti az orvvadászatot.

Ellentétes hatást vált ki a farkasvadászat engedélyezése az orrvadászat visszaszorítása céljából. Egy svéd-amerika tanulmány kimutatta, hogy a vadászat nem csökkenti, hanem erősíti a törvénytelen vadászatot.

A kutatók az elmúlt 15 év vadvédelmi gyakorlatát elemezték két amerikai államban. A szakértők végül arra jutottak, hogy hiába engedélyezték a vadászatot, az orvvadászat tovább folytatódott, mi több növekedett az illegálisan elejtett állatok száma.

A mi tanulmányunk az első, amely számszerűsítette az összefüggést a legális vadászat és az orvvadászat között. Az találtuk, hogy amikor a kormány engedélyezte a vadászatot, a farkaspopuláció növekedése 25 százalékkal csökkent, ennek oka az orvvadászat"

- mondta Guillaume Chapron, a Svéd Mezőgazdaság-tudományi Egyetem professzora.

Az európai és az amerikai hatóságok engedélyezik a farkasok, medvék, nagymacskák és más veszélyeztetett fajok ellenőrzött vadászatát a fajvédelmi programjaik keretében.

Az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat még ebben az ében ki akarja vonni a grizzlymedvét a vadvédelmi törvény hatálya alól. Ez azt jelenti, hogy 2016 után a grizzlymedvékre is lehetne vadászni. A szervezet szerint az állat legális vadászata "növelné a grizzlyk elfogadását a helyi közösségek által és csökkentené orrvadászatukat".

Magyarországon is óriási biznisz az orvvadászat, az állatok illegális csempészése és a szerveikkel való kereskedelem;  a korábbi évekhez képest azonban visszafogottabb lett az illegális vadászatok száma, köszönhetően a kemény szankcióknak. Lakatos Pál, a Safari Club elnöke szerint egy időben az aprómadarak csábították hazánkba a külföldi orvvadászokat, de manapság a magyar vadászok lőnek illegálisan nagyvadat a húsukért és a trófeáért. A legnagyobb nagyvadunk a gímszarvas; itthon kiváló minőségű egyedekkel találkozhatunk. A hazai erdőkbe egyre jobban kezdenek visszatérni a farkasok.  Egy farkas illegális kilövéséért 8 évnyi szabadságvesztésre is ítélhetik a orvvadászt.

Tavaly több természetkárosító bűncselekményt is lefüleltek a Liszt Ferenc repülőtér dolgozói. A bőröndökből számos esetben kerültek elő étrend kiegészítők és különféle gyógyhatású készítmények, élő állatok és növények, illetve állatokból készült divatcikkek, mint táska, óra, cipő.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére