Szöcskét ettünk ebédre
Horváth József György
2016.03.09. 15:48
Bár rendesen meggrillezték õket, a lábakat így is meg tudtuk számolni. | 888 gasztro
Egyik vállalkozókedvű kollégánk jóvoltából ma igazi thaiföldi grillszöcskét kóstolhattunk ebéd helyett. Rohadt gusztustalan, de miután elrágcsálsz egyet-kettőt már nem is olyan nagy szám.
Bár eleinte vonakodtunk szöcskét kóstolni, hamar rávettük magunkat. Egyedül a gondolattal nehéz megbarátkozni, de igazából olyan mintha chipset rágcsálna az ember.
Könnyed ropogtatni való, aminek csak a váza kemény, a belsőségek viszont rövid rágás után szétolvadnak a szájban.
Bár ízre nem egy nagy szám, az biztos, hogy a szöcske a jövő egyik meghatározó élelmiszere lesz, hiszen 2 százalékos zsírtartalma mellett rengeteg fehérjét tartalmaz. Ráadásul nagyon olcsó az előállítása, szemben a marhahússal, ami rengeteg nyersanyagot igényel. Példának okáért, egyetlen kiló marhahús előállításához 13 ezer liter ivóvízre van szükség, arról nem is beszélve, hogy a marhák rengeteg metánt juttatnak a légkörbe, ezzel lyuggatva az ózonréteget. A szöcskék viszont egyszerű, kicsi és igénytelen állatok. Emberi fogyasztásra való tenyésztésük az egyik legjobban megtérülő biznisz lehet a jövőben.
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
OLVASTAD MÁR?
MÉG TÖBBET SZERETNÉK