Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Warning: Undefined variable $en_articles_columns_print in /var/www/site2-dev.mediaworks.hu/web/wp-content/themes/888_hu/single-enews_article.php on line 166
 

Szíriai vegyifegyverek: "Made in Germany"?

2015.10.02. 09:08

Egy német vállalat úgy döntött, hogy nem ad el drótkerítést Magyarországnak. A lépést azzal indokolták, hogy a „magyarországi drótkerítés a menekültválság negatív szimbólumává vált”.

Örülhetnénk, hogy vannak még morálisan tiszta szereplői az európai gazdaságnak. De ahhoz meg kellene feledkeznünk egy másik negatív szimbólumról, a vegyi fegyverekről. Sőt, ez szimbólumnak kicsit erős.

A német kormány ugyanis korábban – a Nobel-békedíjas Vegyifegyver-tilalmi Szervezettől – egy lista birtokába jutott, ami azoknak a német vállalatoknak a nevét tartalmazta, amelyek részt vehettek a szíriai háborúban használt vegyifegyverek előállításában. A jelek szerint a német kormány nem lepődött meg, mivel minderről már korábban is tudtak.

A müncheni Kortörténeti Intézet rendszeresen publikál múltbéli iratokat, nemrég – valószínűleg véletlenül – pedig közzé tett egy dokumentumot, mely azokat a cégeket sorolta fel, melyek valószínűleg évtizedeken keresztül beszállítói voltak a szíriai vegyifegyver-iparnak. Megtalálható köztük a Schott, a Kolb, a Heraeus, a Riedel-de Haën, a Merck és a Gerrit van Delden.

A vállalatok névsorát a német kormány azzal az indokkal igyekezett eltitkolni, hogy a nyilvánosságra hozatal negatívan hathat a német külpolitikai érdekek érvényesítésére és egész Németország jólétére. Ráadásul ez olyan lenne, mintha üzleti titkokat tennének közzé, ami alkotmányellenes. Érthető, hogy Németország a vegyifegyverek megsemmisítését végző nemzetközi összefogás fontos tagjaként tünteti fel magát – 2015-ben Németország semmisített meg 370 tonnányi kémiai fegyvert.

 

Valószínűsíthető tehát, hogy az elmúlt évtizedek alatt a német vállalatok hozzájárulhattak a világszinten is tekintélyes, 1500 megatonnás hatóerőt képviselő szíriai vegyifegyver-arzenál létrejöttéhez és annak következményeihez (a közismert 2013-as vegyifegyver-támadásban 1400 ember vesztette életét).

 

A szíriai vegyipar persze nem csak Németországnak köszönhette fejlődését; a hírek szerint több mint egy tucat ország vállalatai exportáltak vegyi anyagokat Irakba, Líbiába és Szíriába korábban. Máig számos ellentmondó információ van arról, hogy melyik oldal felelős a fegyverek bevetéséért.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?


Warning: Undefined variable $en_articles_columns_print in /var/www/site2-dev.mediaworks.hu/web/wp-content/themes/888_hu/single-enews_article.php on line 367
 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére