Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nyomornegyedekbõl úszóvárosokat

888.hu

2015.09.23. 06:49

Kunle Adeyemi, egy nigériai építész úszóvárosokat tervez Afrika vízi nyomornegyedei helyére.
Az afrikai fővárosok közel 70 százaléka (pl. Lagos, Luanda és Kinshasa) vízparton található, ezért rengeteg városlakó kényszerül különböző vízre épült viskókba, faházakba. De a tengerszint emelkedése, a nagyobb esőzések és a klímaváltozás hatására ezek az összetákolt otthonok is veszélybe kerültek, a nyomornegyedek lakói kiszolgáltatottak az áradásoknak.
 

Adeyemi elképzelése szerint az úszó épületek jelenthetik a megoldást: a cölöpökre építkezés helyett a vízfelület válhatna az új afrikai élettérré. A lakónegyedek és a mezőgazdasági területek mellett szórakoztató- és sportlétesítmények is épülnének az új vízivárosokba.

Alkalmazkodó épületek

Két évvel ezelőtt Adeyemi megtervezett egy úszó iskolát Makoko 100 ezer fős nyomornegyedébe, Afrika második legnagyobb városában, Lagosban. Az épület A-alakú szerkezete újrahasznosított műanyaghordókból, fából és bambuszból készült, napelemmel működik, saját víztározója és csatornarendszere van. A háromszög-forma jól felfekszik a vízre, alacsony tömegközéppontjának köszönhetően az épület viharos időjárásban is stabil marad. Makokóban rengeteg otthon még mindig cölöpökön áll, ami az áradásokkal szemben nulla védettséget jelent, ráadásul a csatornarendszerük is katasztrofális állapotban van.

Az úszóiskolához hasonló újítások talán meggyőzhetik a helyi kormányzatokat, hogy még a vízi-nyomornegyedekben is lehetséges a fenntartható városfejlesztés. Az olyan szerkezetek, melyek képesek alkalmazkodni a környezethez, modellként szolgálhatnak az érintett térségek fejlesztésében.

(Quartz)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére