Termessz salátát a tengerben!
2015.09.30. 12:06
A víz felszíne alatt 5-10 méterrel elhelyezett kapszulákban epret, bazsalikomot, babot, fokhagymát és salátát termesztenek, egyelőre kísérleti jelleggel, folyamatos megfigyelés mellett. A telepet gondozó búvárok rendszeresen lemerülnek, hogy ellenőrizzék a növényeket, és a partról webkamerákkal is folyamatosan szemmel tartják a kísérletet.

A furcsa kezdeményezés célja, hogy bebizonyítsák: a termelőhely hiányával küzdő tengerparti városok számára is van megoldás, hogy friss zöldséghez jussanak anélkül, hogy az ökológiai lábnyomukat növelnék.

A növények öntözését a kapszulák belső falán lecsapódó párával oldják meg. A kapszulákban szabályozzák a hőmérsékletet, a páratartalmat és a levegő szén-dioxid tartalmát, így ideális környezetet biztosítanak a növények növekedéséhez.




A víz alatti bioszférákat a tenger herkentyűk is kedvelik; a kapszulák polipok és tengeri csikók állandó búvóhelyévé vált, a rákok pedig előszeretettel másznak be az építményekbe, de kárt eddig egyetlen állat sem tett a növényekben.

























































































