Most akkor ehetünk disznót vagy nem?
Horváth József György
2015.10.26. 22:00
Rákkeltõ? Vagy talán mégsem?
Délben írtunk az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által kiszivárogtatott információkról, melyek szerint a vörös hús - így a disznó - a marha- és a bárányhús fogyasztása növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatait.
Erre mit ad Isten?
A magyar Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) 2020-ig öt, azaz 5 kilogrammal szeretné növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást.
Menczel Lászlóné, a VHT titkára felháborítónak, tudománytalannak és elképzelhetetlennek tartja az egészségügyi szervezet előrejelzéseit. Szerinte az adatokat nem támasztják alá egészségügyi vizsgálatok.
Felháborodásában nincs egyedül. Európa legnagyobb sertéstartó országai - Németország, Hollandia, Dánia és Spanyolország - is hangot adtak felháborodásuknak, és közös fellépést sürgetnek a piacromboló híresztelés ellen.
Menczel Lászlóné elmondása szerint a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi nemzetközi elvárásokhoz.
A magyar sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz.
(MTI)
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
OLVASTAD MÁR?
MÉG TÖBBET SZERETNÉK