Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még 36 óra karácsonyig

888.hu

2015.12.22. 14:25

Ha még nem vetted meg fát, és nem dísztetted fel lakást, akkor épp itt az ideje nekilátni.

Ha még nem vetted meg fát és nem dísztetted fel a lakást, akkor épp itt az ideje.

Előtted is megvan a kép?

Egy szép zöld fenyő, gyönyörűen feldíszítve, égőkkel, gömbökkel, mindennel, ami kell. A levegőben a friss bejgli illata terjeng és tudod, hogy hátradőlhetsz… majd szenteste.

Ha még nem vetted meg a fát és díszeket sem örököltél a nagyidtól, akkor izzítsd a pénztárcád, mert ez kemény menet lesz!

Egyáltalán nem mindegy, hogy hol, és mit vásárolsz karácsonyra.  Az interneten, faiskoláktól már 2000 forinttól kapsz kisebb fenyőket. De ha nem akarsz egy teherautónyit és nincs kedved elmenni Somogy megyébe, ahol az országban a legolcsóbb a fenyő, akkor választhatod a karácsonyfa webshopokat.  Ezekben garantáltan szép fát kapsz, de a legkisebb is 15 ezer felett kezdődik.   Ha nincs teherautód és nem feneketlen pénztárcád, akkor te is a városi árusokra vagy utalva.

Fél tucat árussal beszéltünk, Budapest különböző pontjain és a kép elég vegyes. Van, ahol csak kis fák vannak 4000 körül, de talpat, azt nem tudnak adni. De olyan is akad, amihez képest a netes rendelés olcsónak tűnik. Az általunk talált legolcsóbb árus 2000 forintért adta a legkisebb fákat ezek alig félméteresek. Az átlagárak 6-8000 körül alakulnak a csúcs pedig több mint 20 ezer forint, de az sem mindegy, hogy milyen fajta a fenyő. A legtöbb helyen két típust árulnak, lucfenyőt és nordmann fenyőt.

Nordmann fenyő vagy normand fenyő? A nordmann fenyő, vagy más néven a kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmanniana) egy dísznövényként és karácsonyfaként is felhasznált örökzöld, mely már Magyarországon is évek óta igen elterjedtnek számít. Gyakorta azonban tévesen a „normann” vagy a „normand” jelzőt kapja, pedig ennek a fenyőfának semmi köze a normannokhoz, de még csak a róluk elnevezett Normandiához se. Specifikus nevét Alexander von Nordmann zoológus után kapta.

Mi a különbség a két fenyő közt? Az, hogy meddig bírják.

 A luc olcsóbb, de ha véletlen radiátor mellé kerül, akkor három nap és csókom”

- mondja bizalmasan az árus.

A fához talp is kell és a legtöbb helyen azt is kaphatsz, de mint a fáknál itt is eltérő az ár és minőség. Az egyik árus betört aljú rekeszekben állítja ki a fáit, amit szívesen oda is ad ingyen, „ha be becsomagolják, jól néz ki”. De ez a módszer csak a kis fáknál működik, a nagyokat nem tartja meg, csak vastalp. Ezeket 1500 és 6000 közt árulják, jellemzően ahol drága a fa, ott a talpat is horribilis áron adják.

Egy biztos. A legtöbb árus már jól bejáratott vevőknek hordja a fáit, és csak néhány plusz darabbal készül így alkudozni nagyon nehéz. A fák gyors tempóban fogynak, és minél később vesz valaki, annál nehezebb szépet találni. Az eladók 23-án, de legkésőbb 24 reggel hazamennek, ami nem is csoda, mert találkoztunk olyannal, aki több hete a kocsijában alszik.

Rendben, megvan a fa, és sikeresen haza vitted. Jöhetnek a díszek.

Itt is komoly eltérések vannak az árban és minőségben. Ha megelégszel az olcsóbb kínai díszekkel, akkor néhány száz forintért már vehetsz egy dobozműanyag gömböt vagy egy boát. Ezeknél a díszeknél még előfordulhat egy-egy öntési hiba vagy, hogy a festés nem tökéletes, de a fát pár ezer forintból teljesen fellehet díszíteni. Ha valakinek magasabbak az igényei, akkor a legtöbb plázában várják az alakalmi standok eladói. Ezeknél egy fél tucat műanyag, vagy szalma díszt rejtő dobozért 1-2 ezer forintot kell fizetni, de nincsenek hibák. Ha mégis, akkor szó nélkül visszaveszik. Ha valaki ennél is többre vágyik, akkor üvegdíszek széles választék várja a boltokban, de ezeknek 300 forinttól indulnak darabonként.

Az égősorokkal is hasonló a helyzet. Egy sima kültéri vagy fenyőre szerelhető ledsor a plázákban 8 ezertől indul és határ a csillagos ég. A Józsefvárosi piacon csak 2500, és még programozható is. Ez utóbbiakkal az a tapasztalatom, ha megbecsülik őket és megfelelően tárolják, akkor hosszú évekig is jó szolgálatot tehet.

Aki az utolsó pillanatra hagyta a bevásárlást annak érdemes sietni, mert a plázák és hipermarketek zöme december 24-én és 31-én délig van csak nyitva, 25-től 27-ig, illetve január 1-jén pedig szinte minden zárva.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére