Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most még kérhetjük a NAV segítségét

888.hu

2016.02.15. 11:36

Február 15-ig lehet kérni az adóhivataltól, hogy helyettünk állítsa össze az egyszerûsített szja-bevallást. Ehhez mindössze egy nyilatkozatot kell le- majd kitöltenünk.

Az egyszerűsített bevallás lényege, hogy az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti a bevallási ajánlatot, amelynek tartalmát május 2-ig közli az adózókkal. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tennie, az ajánlat általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt május 20-ig kell visszajuttatni az adóhatósághoz.

Az egyszerűsített bevallást a 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, melyet február 15-ig kell eljuttatni a NAV-hoz (levélben, személyesen vagy az ügyfélkapun keresztül). A nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatain lehet beszerezni vagy le lehet tölteni az adóhatóság honlapjáról.
Az egyszerűsített bevallást azok választhatják, akiknek munkáltatótól, kifizetőtől volt jövedelmük, és – a bevallási nyilatkozattól eltérően – azok is, akik kedvezményt érvényesítenek. 

A lehetőséggel elsősorban az élhet, akinek 2015-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből a munkáltató, illetve kifizető adót, adóelőleget vont le. Ha valaki családi kedvezményt érvényesített, ingatlan adásvételből jutott jövedelemhez, illetve egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, szintén élhet ezzel a lehetőséggel. Sőt, azok az egyéni vállalkozók is választhatják az egyszerűsített bevallást, akik tevékenységüket egész évben szüneteltették.

Nem választhatják azonban ezt a bevallási módot például az őstermelők (akiknek e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevételük származott, és nem tesznek nemleges nyilatkozatot), az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azok sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári támogatói adomány is kizáró ok.

Az egyszerűsített bevallás mellett is rendelkezni lehet az adó 1+1 százalékáról a civil szervezetek, egyházak, illetve a Nemzeti Tehetség Program javára. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, azok adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére