Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jó biznisz a békefenntartás

888.hu

2015.11.13. 18:01

Mit gondoltok, ki küldi a legtöbb békefenntartó katonát az ENSZ-be? Nem az amerikaiak, nem a britek, nem is a franciák. Biztos nem fogjátok kitalálni, segítünk: Banglades.

Az ENSZ adatai szerint Bangladesnek 9380 békefenntartó katonája van. Az amerikaiaknak 80. Még meglepőbb, hogy Banglades az elmúlt 26 évben a lista élén volt, Pakisztánnal és Indiával. Annyira menők békefenntartásból, hogy ma már ők képzik ki a többi ország katonáit is.

Mégis miért éri meg egy ilyen relatíve kis országnak csapatokat küldeni a világ legveszélyesebb régióiba? A hivatalos szöveg szerint azért, mert Banglades régóta elkötelezett a békefenntartás mellett, ezzel akarják javítani az országimázst és javítani az ENSZ-en belüli diplomáciai pozíciójukat.

A történet nem ennyire szimpla. Ha külföldön vannak békefenntartóid, otthon is könnyebb rendet tartani. Sokak szerint viszont ennél is prózaibb oka van a bangladesiek aktívkodásának: a pénz. A bangladesi hadseregben sokkal alacsonyabbak a bérek (193 $) az ENSZ-es fizetéseknél (1028 $) , Banglades viszont a helyi béreket fizeti és a különbséget zsebre vágja.

A számok tükrében: 2001 és 2010 között az ENSZ 1,28 milliárd dollárt fizetett ki nekik kompenzációként. 2012 és 2013 között további 72 milliót kaptak fizetések és felszerelés formájában. Összességében ez az ország GDP-jének 1 százalékával egyenlő, ahol az emberek egyharmada a szegénységi küszöb alatt él.

Nem minden fenékig tejfel: a különböző missziók során Banglades 120 katonát vesztett el az elmúlt két évtized során. :(

(OZY)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére