Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jézus öregebb mint gondoltuk

Horváth József György

2015.12.28. 21:03

A Megváltó egy tudományos magyarázat szerint Krisztus elõtt 5-ben született.
Összevetve a történelmi eseményeket a Biblia tanításaival, a valláskutatók arra következtetnek, hogy az eddigi számításainkkal ellentétben Jézus Krisztus időszámításunk előtt 4-6 évvel születhetett.

A kereszténység és Jézus hívei a világ népességének 31,5 százalékát teszik ki. Most úgy néz ki, hogy a hívők százmilliói lehet mégsem a megfelelő időpontban ünneplik a Megváltó születését. A történészek és teológusok úgy vélik Krisztus nem december 24-én született.

A történelmi kutatások szerint Nagy Heródes időszámításunk előtt 37-től időszámításunk előtt 4-ig uralkodott Júdeában. Jézus születését a Heródes halála előtti évekre teszik a tudósok. Jézus keresztre feszítésekor elvileg a 30-as éveiben járt, a Szentírás szerint 33 éves volt a kálvária idején. Poncius Pilátus, aki Júdea provincia római helytartója volt az események során időszámításunk szerint 26-tól 37-ig felügyelte a tartomány működését. Pilátus elvileg Jézus keresztre feszítése után pár évvel hagyta el Júdeát, más feljegyzések szerint azonban egyből a golgotai események után Rómába rendelte a császár. 

Lukács evangéliumának leírása szerint Jézus nem télen, hanem tavasszal vagy nyáron születhetett.

A Messiás Krisztus előtt 5 évvel született"

- mondja James Dunn, a brit Durham egyetem teológiai tanszékének vezetője.

A történelmi évszámok arra engednek következtetni, hogy Jézus nemcsak, hogy nem 2015 évvel ezelőtt, de nem is december 24-én született"

- magyarázza a szakértő.

Vannak akik még ennél is hajmeresztőbb teóriákkal álltak elő. A kevésbé hívő történészek már évszázadok óta kétkednek Jézus létezésében. Szerintük Jézus legendája más vallások, a görög, a héber és a római mitológia történéseiből táplálkozik. Alakja Herkules és más görög-egyiptomi szentségek jellemvonásaiból áll össze. A Krisztus létezését hevesen vitatók szerint december 24 csak az egyház által kreált dátum, Jézus pedig csak ókori mitológiai figurák újraértelmezése.

Colin Humphreys, a Cambridge-i Egyetem anyagkutató fizikusa érdekes érveléssel állt elő. Megvizsgálva az evangéliumok keletkezési idejét, a professzor szerint Máté evangéliuma Krisztus után 80-ban íródhatott, fél évszázaddal Jézus bibliai halála után. Egy 1991-ben megjelent tudományos cikke szerint azonban a születés dátumával kapcsolatos tévedés nem több 5 évnél. Humphreys megvizsgált több ókori asztronómiai feljegyzést, és arra a megállapításra jutott, hogy a Jézus születéséhez köthető betlehemi csillag legendája valószínűleg valós eseményen alapszik. Antik kínai feljegyzések szerint ugyan is Krisztus előtt 5-ben az égen 70 napig megfigyelhető volt egy égi jelenség, amit minden valószínűség szerint egy nagyobb üstököshöz köthető. Máté evangéliuma is ezt az égi jelenséget említi, mint Jézus születésének hírnökét.

Humphreys számításai szerint így Jézus valamikor március 9 és május 4-e között születhetett Krisztus előtt 5-ben.

(El País)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére