Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt az új brókerbotrány

888.hu

2016.02.12. 12:08

Utalási hibára hivatkozva inkább elköltötték az ügyfél pénzét.

Igaz, ezúttal nem milliárdos nagyságrendben és több tízezres károsulttal. Az események ezúttal néhány befektetőt érintenek, akik a Reálszisztémán keresztül a Business Telecom (BTel) részvényeiből vásároltak. A kár több tízmilliós nagyságrendű.

A HVG tavaly márciusban közölte, hogy a Reálszisztéma anélkül vett egyik ügyfelének a BTel részvényeiből, hogy arra megbízást kapott volna. Akkor tagadták a vádakat és annyit mondtak, hogy egy ügyfelük akarja befeketíteni őket.

A Magyar Nemzeti Bank november elején felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez és a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt.-hez különböző szabálytalanságok miatt. A gyanú szerint a cég hamis magánokiratokat használt fel és üzletszerűen csaltak és sikkasztottak. Többen feljelentést tettek és a rendőrség megkezdte a nyomozást.

Az V. kerületi rendőrség azóta átadta magasabb szintre az ügyet, a BRFK-nak.

Többféle módon is megpróbáltak csalni. Az egyik ügyfélnek felajánlották, hogy ha a tőzsdei ár 80 százalékán vásárol BTel-részvényt, a papírokat a későbbiekben havi 4 százalékos felárral a Reálszisztéma visszavásárolja abból a haszonból, amely azáltal keletkezik, hogy a BTel részvényeit bevezetik a frankfurti tőzsdére, és az követően azok árfolyama nagyot emelkedik.

Volt olyan eset, amikor a bróker arra biztatta ügyfelét, hogy adjon kölcsön pénzt a BTel-nek, fedezetként kap a cég részvényeiből. A BTel ezután visszavásárolja saját papírjait és ezt az ügyfél a kölcsön törlesztéseként könyveli el. Ez megtörtént és az ügyfél számlájára meg is érkezett 65 millió forint. Mikor ezt tovább szerette volna utalni, először közölték, hogy hiba történt és az utalás most nem lehetséges. Később a befektető engedélye nélkül a teljes összegből BTel papírokat vettek a brókerek. Ekkor a Reálszisztéma képviselője kérte az ügyfelet, hogy egy visszadátumozott megbízással legalizálják az ügyletet, amit azonban a befektető megtagadott.

A BTel valószínűleg összejátszott a Reálszisztéma brókereivel, hiszen a BTel hamis jelzésekkel bírta kötvény és részvényvásárlásra a befektetőket.

(Portfolio, Világgazdaság)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére