Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dagobert bácsi büszke lenne ránk

Nagy Gábor

2016.02.09. 19:18

A magyar kormány pedig a frászt hozza a legújabb államháztartási számokkal mind az eurokratákra, mind az örök rettegõkre.
Jó döntések egyenlő jó gazdaság, jó gazdaság egyenlő növekvő adóbevételek, növekvő adóbevételek egyenlő több milliárdos többlet

Az államkasszában ugyanis 92,2 milliárd forintos többlet maradt januárban. Ha a következő tizenegy hónapban is ilyen kedvezően alakulnak a számok, az is előfordulhat, hogy az államháztartási hiány a tervezett 2 százalékot sem éri el.

Mindezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be a Díj a sikeres vállalkozásokért decemberi elismeréseinek átadásakor. A fejlődést jól jelzi, hogy tavaly ilyenkor 53,8 milliárd forintos deficit jellemezte az államháztartást. A két év január havi egyenlegének eltérő alakulásában főként az idei magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) játszottak szerepet.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kormány új iparstratégiát dolgoz ki annak érdekében, hogy növelje az ipari termelés hozzájárulását a GDP-hez, és segítse a vállalati beruházások növekedését; mindennek a kereteit a kabinet már múlt hét pénteken lefektette. Varga hozzátette: az új stratégia szerint 5-7 olyan területet kell kijelölni ahhoz, hogy az ipari termelés GDP-aránya a jelenlegi 23-ról 30 százalékra növekedjen.

A miniszter közölte azt is, hogy a növekedés fokozásához elengedhetetlenek a beruházások, amelyek bővüléséhez hitelezés kell: a bankadó 2016-ban a felére csökken, így jelentős tér nyílik a szektornak ahhoz, hogy növelje a hitelezési aktivitását. (A bankszektor kilátásaival kapcsolatban egyébként a Magyar Bankszövetség elnöke pozitívan nyilatkozott. Patai Mihály szerint mostanra véget ért a pénzintézeteket sújtó hét szűk esztendő, beindul a növekedés.)

Varga Mihály kitért arra is, hogy az otthonteremtési program segíteni fogja a magánerős beruházások növekedését amellett, hogy fontos demográfiai célokat jelöl meg. A kormány pedig készen áll arra, hogy a rendelkezésre álló források egy részét a lakástámogatások növelésére fordítsa.

A 2016-os költségvetés egyébként 2 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol az államadósság további csökkenése mellett. A kormány várakozását erősíti meg az Európai Bizottság friss jelentése is, amely szerint 2016-ban elérhető a tervezett hiánycél, a későbbiekben pedig tovább csökkenhet.

Ezzel párhuzamosan az államadósság 2016-ban 74,3 százalékra, 2017-ben pedig 72,4 százalékra mérséklődhet a GDP-arányában Brüsszel előrejelzése szerint. Mindez ismételten azt bizonyítja, hogy a magyar reformok működnek, ennek eredményeit pedig egyre szélesebb körben ismerik el.


A jó hírekből sosem elég, ugyanis az előzetes várakozásokat messze meghaladta az ország külkereskedelmi egyenlegének decemberi alakulása, amely az utolsó hónapban 643 millió aktívumot mutatott; mindezzel pedig történelmi rekordot jelentő 8 milliárd euró feletti külkereskedelmi többlettel zárva az évet.

(MTI, Kormány)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére