Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bíróság elõtt a történelem legnagyobb gazdasági kiszivárogtatója

888.hu

2016.04.25. 21:28

Antoine Deltour meglehetõsen nyugodt, pedig egy komoly tárgyalás vár rá, amelynek tétje, hogy börtönbe kell-e vonulnia hosszú évekre, vagy sem. Õ a történelem legnagyobb gazdasági szivárogtatója.

A tárgyalás kedden kezdődik, Luxemburgban. A vádlott Antoine Deltour elmondta a sajtónak, hogy tart attól, hogy 10 évre börtönbe kell vonulnia, amiért nyilvánosságra hozott 28 000 oldalnyi dokumentumot a PwC adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató anyagaiból.

Az iratok fényt derítettek azokra a technikákra, melyeket a legnagyobb cégek esetében használt a PwC, adóoptimalizálás céljából. Ennek köszönhetően előfordult, hogy olyan mamutcégek mint a Pepsi vagy az IKEA mindössze 1-2 százalékra le tudták szorítani az általuk befizetett adó mértékét.

A papírok napvilágra kerülése óta Brüsszel már előterjesztett olyan szabályokat, mellyel elejét lehet venni a hasonló ügyeskedéseknek.

A közhangulatot megalapozta az offshore-botrány, melybe a világ üzleti- és politikai vezetőinek egy része belebukott, mások pedig ezután nézhetnek szembe súlyos következményekkel. Hétfőn például az ecuadori kormányfő volt kénytelen magyarázkodni offshore ügyei miatt. Az ügy régebbi keletű, azonban a büntetőper megindulása miatt ismét a nyilvánosság fókuszába került.

A vádak lopás, magán- és üzleti titkok megsértése és illegális belépés titkos adatbázisokba. A francia férfin kívül még a vádlottak padján ül egy korábbi PwC alkalmazott és egy újságíró, aki nyilvánosságra hozta a sztorit 2012-ben.

Antoine Deltour eddig elkerülte a reflektorfényt, nem úgy mint a hasonló szerepben tetszelgő Edward Snowden, aki kétmillió Twitter-követőre tett szert, miközben Ororszországban bujkált az USA hatóságai elől. Deltour a franciaországi Nancy városában él, és a közigazgatásban dolgozik.

Ahogy az ilyen ügyekben lenni szokott, a hatóságok azonnal lecsaptak: természetesen nem a pénzügyi cégekre, hanem azokra, akik feltárták az ügyet.

Általánosságban egyébként a Luxemburgiak nem szimpatizálnak a LuxLeaks néven elhíresült ügy kirobbantójával, hiszen az adótanácsadó cég megoldásai végső soron törvényesek voltak. Ebből a szempontból viszont Deltour és társai azok, akik bűnt követtek el.

A férfi ügyvédeinek érvelése szerint Deltour motivációi tiszták voltak: nem a közfigyelem öncélú felkeltése és saját személyének fókuszba emelése szolgált indítékként, hanem a közérdeket szem előtt tartva cselekedett.

Szembe kell néznem azzal, amit tettem"

– nyilatkozta a férfi.

Anotine Deltour 10 év börtönt és 1 250 000 eurós büntetést kaphat, ha bebizonyosodik bűnössége. Az általa kiszivárogtatott dokumentumok 350 cég adóoptimalizálási megoldásait tartalmazzák.

(FT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére