A túlzott halfogyasztás elhízott gyermekhez vezethet
2016.02.16. 12:58
A legfrissebb kutatás szerint az áldott állapotban lévő anyák különösen veszélyeztetik gyermeküket azzal, ha túl sok halételt fogyasztanak terhességük alatt.
Az Egyesült Államokban elvégzett felmérés azt állapította meg, hogy az anyák esetében, a heti három adagot meghaladó halfogyasztás nagy mértékben elősegíti a magzatok hajlamát arra, hogy későbbi gyermekkorukban elhízzanak.
A kutatás azért érdekes, mert a hal húsában megtalálható elemek fontos részei azoknak az alapvető tápanyagoknak, amelyek a kisgyermek elméjének a fejlődéséért felelnek. Így meglehetősen ambivalensnek számít a halhús fogyasztása, hiszen úgy tűnik nagyon apró az az egyensúlyi tartomány, amely még éppen egészséges, de megfelelő mennyiségű ahhoz, hogy jótékony hatást gyakoroljon a fejlődő magzatra.
Ugyanakkor a felmérés nem részletezte, hogy milyen haltípusokat fogyasztottak a várandós édesanyák, így még nem kizárt, hogy van eltérés bizonyos halhúsok között. Továbbá egyes halászöblökben köztudottan magasabb az ólom szennyeződés a vizekben, amely kis mennyiségben szintén befolyással lehet az emberi szervezetre.
(Al Bayan)