Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A német jegybank korlátozná az EU-tagállamok pénzügyi politikáját

888.hu

2016.07.18. 20:38

A lopakodó hatáskörelvonás újabb állomásához érkeztünk.

A német jegybank hétfőn egy öt pontból álló javaslatcsomaggal állt elő, amelynek célja megelőzni a jövőbeni adósságválságokat az EU-ban. A javaslatcsomag a Bundesbank hétfői, havonta megjelenő jelentésében található meg. A dokumentumban a német jegybank kilátásba helyezi, hogy újabb jogköröket kellene átadni az Európai Stabilitási Mechanizmusnak (ESM), és a jövőben meg kellene változtatni a tagállami kötvénykibocsátások feltételeit.

A német jegybank aggódik amiatt, hogy az eddig meghozott intézkedések nem elégségesek ahhoz, hogy jelentősen mérsékelni lehessen a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázati tényezőket.

Több eurózóna tagállam, például Írország, Görögország és Portugália is segítséget kért más tagállamoktól – így azok adófizetőitől – az utóbbi években, hogy finanszírozni tudják államadósságaikat és feltőkésíthessék bankjaikat. Ahogy a válság egyre jobban terjedt, a tagállamok több eszközt is létrehoztak, amellyel megpróbálták kisegíteni a bajba jutott országokat. Ilyen a luxemburgi székhellyel rendelkező ESM és az Európai Központi Bank.

A Bundesbank amellett érvel, hogy további hatáskörökkel kellene megerősíteni az ESM és az EKB intézményeit. Még akkor is, ha jelenleg nincs egyetértés abban, hogy a tagállamok fiskális és politikai unióját szorosabbra kellene-e fűzni – mint azt Angela Merkel és Brüsszel szeretné.

A német jegybank tehát amellett érvel, hogy tovább növeljék az ESM hatásköreit. Ilyen eszközök lennének, hogy az ESM fel tudná gyorsítani a tagállamok adósságának átstrukturálását és átláthatóbbá tudná tenni a folyamatot. Az adósság átstrukturálása mindig komoly pénzügyi döntés, amelyhez az államok csak nagy baj esetén nyúlnak, hiszen ez nagyban megnyirbálja a befektetők bizalmát. Ilyenkor megtörténhet az adósság lefaragása, az államkötvények futamidejének meghosszabbítása, vagy a kamatok csökkentése. Ez a folyamat kritikus, így ebbe a befektetőkön és a kormányokon kívül nem szoktak beleszólni harmadik szereplők. 2011-ben, amikor felröppent a hír, hogy Görögországnak nincs más választása, mint az adósság-átstrukturálás, az IMF – amely nem éppen az érzékenységéről híres – nem merte közölni az üggyel kapcsolatos álláspontját, mert attól tartott, hogy ezzel csak ártana – írta akkor a Spiegel.

Az ESM további jogköröket kapna, amellyel felügyelné a tagállamok költségvetését, és kierőszakolhatná az EU fiskális szabályainak betartását – ez utóbbit jelenleg az Európai Bizottság végzi el, élén Jean-Claude Junckerrel. Mondani sem kell, hogy a tagállamok költségvetésébe való beleszólás milyen lavinát indítana el.

A Bundesbank azt is szeretné elérni, hogy az államkötvények vásárlását szabályozó szerződésekbe bekerüljön egy különleges záradék: a kötvények lejárata automatikusan hosszabbodjon meg három évvel, amennyiben egy tagállam segítséget kér az ESM-től. Ez megnövelné az ESM jelentőségét, mert így a pénzalap nem kellene, hogy kifizesse a lejáró kötvények tulajdonosait, és emiatt a befektetők nagyobb terheket viselnének. Egy esetleges adósság-átstrukturáláshoz elég lenne a kötvénytulajdonosok minősített többségének a jóváhagyása. Ez megoldhatná a pillanatnyi bajt, de felmerülne a kérdés, hogy mindez mennyire ösztönözné a befektetőket a jövőben. Valószínűleg inkább elriasztaná őket.

A terv politikai támogatottsága kétséges. Egy ilyen javaslat végrehajtására rá kellene bólintania a tagállamok többségének. Ezzel ismét megnyirbálnák a tagállamok hatásköreit és a befektetők bizalmát.

A Bundesbank elmondta, hogy egyelőre nem tudja, hogy a terv véghezvitele milyen hatással lenne a kötvényhozamokra.

A terv olyan időpontban látott napvilágot, amikor az EU-n belül amúgy is növekszik a feszültség a pénzügy-politika kapcsán. Matteo Renzi olasz miniszterelnök többször is jelezte Brüsszel felé, hogy Olaszország csak akkor tudna kilábalni a tetemes mértékű adósság okozta válságból, ha az EU csökkentené a fiskális szigort. Márpedig a jelenlegi terv nem éppen ebbe az irányba mutat.

Brüsszel válasza egyértelmű volt: megindították Olaszország és Portugália ellen a kötelezettségszegési eljárást a túl magas adósságállomány miatt. Jelenleg még nincs arról döntés, hogy az eljárás nyomán a két említett tagállamnak kell-e büntetést fizetnie. Mindenesetre az így is eladósodott tagállamokon az nem fog segíteni, ha pénzbüntetést kapnak a nyakukba.

Egyszerűen érthetetlen, hogy az egyre nagyobb ellenállás ellenére Brüsszel és Németország újabb és újabb tervekkel áll elő, amelyek egy európai szuperállam irányába mutatnak.

(WSJ)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére