Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

179 millió eurós gázszerzõdést írtak alá Budapesten

Bokor Gábor

2016.09.09. 22:28

Aláírták a bolgár-román-magyar-osztrák gázfolyosó támogatási szerzõdését pénteken, a közép- és délkelet-európai földgáz összeköttetések megteremtését és az energiabiztonság megerõsítését célzó CESEC munkacsoport idei miniszteri ülésén.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős uniós biztos szerint a 2015 februárjában létrehozott munkacsoport eddigi legeredményesebb megbeszélését tartotta pénteken, ugyanis egy 179 millió eurós gázfolyosóról sikerült megegyezni az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) keretében.

A munkacsoport közös nyilatkozatot fogadott el a vertikális földgázfolyosó létrehozásáról Görögország, Bulgária, Románia és Magyarország között a földgáz ezen országok közötti akadálytalan áramlásáról, és arról, hogy előmozdítják az együttműködést az érintett országok szállítási rendszerirányítói között"

– fogalmazott Canete. 

A biztos azt is elmondta, hogy a közeljövőben aláírják a magyar-horvát megállapodást a földgázvezeték kétirányúsításáról.

A magyar-bolgár, a bolgár-szerb, vagy a görög-bolgár határkeresztező vezetékeket a további prioritást élvező projektek közé sorolta az uniós biztos.

Új akciótervet hoztak létre a régió villamosenergia-piaci integráció, és a megújuló energia valamint energiahatékonyság területén. A CESEC együttműködés példaértékű az unión belül.

A közép-kelet-európai régió országai ismét olyan előrelépést tettek, amely biztosítja a jövőbeli gázellátás biztonságát. Nemcsak a gáz területén, hanem a megújuló energia, vagy az energiahatékonyságban is közös a cél az energiabiztonság erősítése"

– fogalmazott Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke szerint a megállapodás mérföldkő, aminek köszönhetően a következő években olyan rendszert tudnak az országok felállítani, amely megteremti a délkelet-európai régió energiaellátásának biztonságát és diverzifikációját. 

A szerződést aláíró országok, köztük a magyar lakosság a nyugat-európainál 20 százalékkal többet fizettek korábban a gázért, azonban az új megállapodásnak köszönhetően ez jelentősen csökkenni fog"

– mondta az alelnök. 

A szeptember 8-9-én Budapesten rendezett CESEC miniszteri ülésen végül négy megállapodást sikerült aláírni. A CESEC 2015. február 9-én alakult, miután Oroszország leállította a Déli Áramlat projektet.

A szervezetben részt vevő országok Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és az Európai Bizottság. Feladata a határokon átnyúló energetikai projektek fejlesztésére, végrehajtására irányuló erőfeszítések összehangolása. 

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére