Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Warning: Undefined variable $en_articles_columns_print in /var/www/site2-dev.mediaworks.hu/web/wp-content/themes/888_hu/single-enews_article.php on line 166
 

8 állítás az amerikai melegházasságról

2015.09.03. 12:00

1. A kezdetek

2004-ben Massachusetts volt az első állam, ahol legálisan kelhettek egybe meleg párok – ezzel gyökeres változás indult meg az amerikai közgondolkodásban. Bár a 2000-es évek elején más államokban olyan törvényeket fogadtak el, amelyek tiltották az azonos neműek házasságkötését, ezek a tiltások is egyre újabb lendületet adtak a melegjogi aktivistáknak.

A vita egyre inkább arról szólt, hogy felülvizsgálható-e a házasság hagyományos intézménye - nem a meghaladás, hanem a kiterjesztés jegyében. 

2. A Legfelsőbb Bíróság legalizálja a melegházasságot

„A házasság két ember legmélyebb köteléke, melyben a szeretet, a hűség, az elköteleződés, az áldozathozatal és a család legmagasabb eszményei testesülnek meg”-  írta Anthony Kennedy, a többségi támogató vélemény indoklásában.

„Törvény előtti egyenlő méltóságot követelnek, az alkotmány pedig biztosítja számukra ezt a jogot.”

A Legfelsőbb Bíróság már korábban alkotmányellenesnek találta és eltörölte azt a törvényt, mely szövetségi szinten tiltotta az azonos neműek házasságát. Ez a 2013-as alkotmánybírósági döntés komoly győzelmet jelentett a meleg közösség számára. Ez a döntés vezetett ahhoz is, hogy a szövetségi bíróság alacsonyabb szintjein is olyan szabályozást hoztak, melyek számos államban engedélyezték az azonos neműek házasságát.
3. Pro-érvek: a házasság intézménye képes az átalakulásra

A pro-érvek között kitüntetett helyet foglal el a történeti érvelés. Eszerint a házasság szerepe civilizációnként és korszakonként sokat változott az emberiség történelme során. Négy évszázaddal ezelőtt az előre elrendezett házasság volt Nyugaton a bevett gyakorlat. A szerelmi házasság csak a 18-19. század során került előtérbe, jóllehet az elrendezett házasságok változatlanul elterjedtek maradtak néhány országban, például Indiában.

Az átalakulás együtt járt a házasság intézményének megváltozásával: egy elsősorban társadalmi érdekeket szolgáló intézményből egy egyéni szükségleteket kielégítő intézménnyé vált.

A 20. század során a házassághoz való jog egyre kiterjedtebbé vált az Egyesült Államokban, ahogy az államok visszavonták a feketék és fehérek közti házasságkötés tilalmát. Ezt a változást elsősorban a közvéleményben beállt fordulat kényszerítette ki, hasonlóan a jelenlegi helyzethez.

A melegházasság mellett érvelők szerint itt a bizonyíték: a házasság intézménye képes az átalakulásra!
4. Pro-érvek: törvény előtti egyenlőség

A melegházasság támogatói szerint a leszbikus és homoszexuális párok házasságának tilalma önmagában diszkriminatív, sérti az alkotmány 14. kiegészítését, mely a törvény előtti egyenlőséget garantálja. (1967-ben a legfelsőbb bíróság szintén a 14. alkotmány-kiegészítésre hivatkozva törölte el a feketék és fehérek házasságkötésének tilalmát.)

Az aktivisták szerint a házasságot tiltó törvények megakadályozták az állami juttatásokhoz való egyenlő hozzáférést. Az érintett államokban az azonos nemű párok többek között nem tudtak közös adóbevallást benyújtani, nem örökölhettek illetékmentesen partnerük halála esetén, és nem volt beleszólásuk a partnerüket érintő fontos orvosi döntésekbe.

5. A legerősebb érv a melegházasság ellen: a hagyományos házasság a közérdeket szolgálja

A melegházasság ellenzői a közérdek elsőbbségével érveltek. Álláspontjuk szerint az szolgálja a közérdeket, ha az államok a hagyományos házasságot támogató intézkedésekkel népszerűsítik a heteroszexuális kapcsolatokat. Egyes csoportok, például az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia a heteroszexuális házasság szekuláris előnyeit, főként a heteroszexuális párok reprodukciós képességét hangsúlyozta.

„Tévedés úgy értelmezni a házasságot meghatározó törvényeket, mintha a „férfi és nő szövetsége” kifejezés kizárólag egy vallásos szempontot testesítene meg, szemben egy tisztán szekuláris nézőponttal. Sokkal inkább a józan ész tükröződik benne, hiszen a homoszexuális kapcsolatok nem eredményeznek gyermekáldást, és nem alapoznak meg olyan háztartásokat, ahol vér szerinti szülők nevelik fel gyermekeiket.”

- írták a püspöki körlevélben.

6. Pro-érvek: a melegházasság társadalmi haszna

Egyre több kutatás mutat rá arra, hogy az államilag elismert házasság intézménye hasznos az egész társadalom számára. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2013-as tanulmánya szerint az azonos nemű párok házasságának tilalma olyan stresszforrás lehet a családok számára, ami akadályozza a gyerekek egészséges fejlődését.

A házasság intézményével járó anyagi kedvezmények szintén enyhíthetik a családokra nehezedő terheket. A meleg párok esküvői még egy enyhe gazdasági növekedést is eredményezhetnek: képzeljük csak el a rengeteg cukrászatot, virágost, catering és rendezvényszervező céget, akiknek munkát adhatnak az esküvői lázban égő meleg párok.

7. A törvényileg elfogadott házasság számos juttatást jelent az azonos nemű párok számára

A házasság állami elismerése számos előnnyel jár, mint a potenciális adókedvezmény, és az orvosi döntésekbe való beleszólás.

Házassággal járó állami juttatások/jogosultságok az Egyesült Államokban:

  • alacsonyabb adóterhek – családi adókedvezmény
  • öröklés ingatlanadó vagy ajándékozási illeték nélkül
  • döntési lehetőség fontos egészségügyi helyzetekben
  • a munkáltatók kedvezményeket (gyerekek után járó plusz szabadság) biztosíthatnak házaspároknak
  • a házassággal kéz a kézben jár a válás intézménye, jogilag rendezett keretek között bonthatók fel a megromlott kapcsolatok
  • kedvezményes egészségbiztosítási lehetőség
  • látogatási jogosultság börtönben, kórházban és más intézményekben
8. Az amerikaik többsége az azonos neműek házassága mellett
Mostanra az amerikai közvélemény többsége (kb 60 százalék) támogatja az azonos neműek házasságát, de ez még néhány évvel ezelőtt sem volt így.
 
1996 és 2015 között a Gallup felmérései szerint megkétszereződött a melegházasság támogatottsága, 27-ről 60 százalékra. A támogatottság minden korcsoportban növekedett, de legjelentősebben a fiatal generációk körében.
 
Az aktivisták sokat tettek ennek érdekében, sokszor önmagában azzal, hogy egyszerűen rábeszéltek meleg párokat, hogy vállalják másságukat családjuk és barátaik előtt, és így mutassák meg környezetükben a heteroszexuális és homoszexuális kapcsolatok hasonlóságát. A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy ahogy a fiatalabb generációk egyre jobban bevonódnak a politikába, úgy válik egyre vitathatatlanabbá, hogy a házasságkötés joga mindenkit megillet.
 

(Forrás: Gallup)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?


Warning: Undefined variable $en_articles_columns_print in /var/www/site2-dev.mediaworks.hu/web/wp-content/themes/888_hu/single-enews_article.php on line 367
 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére