Továbbra is lehet pálinkát fõzni otthon!
2015.11.24. 17:34
Szép nap ez a ami, ugyanis megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye.
Persze nincs öröm üröm nélkül, mivel az Országgyűlés legkirályabb nevű bizottságának a szőlő- bor- pálinka albizottságnak ülésén közölték, hogy a magánfőzés minimális költség és adminisztrációval jár majd.
Palotai Kinga a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden el is árulta a részleteket, amik nélkül nem kezdhetünk neki saját nedűnk főzésének.
Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt. Tehát minimum 5 litert mindenkinek le kell főznie.
A főosztályvezető mindenkit figyelmeztet: a főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Ezenkívül szükséges különféle nyilatkozatokat is megtenni, ha magánfőzők akarunk lenni. Ilyen például, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül, és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.
(MTI)