Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Veszélyes lehet a fekete péntek

Csordás Bettina

2018.11.23. 11:37

Az internetes csalók is igyekeznek kihasználni a fekete péntekhez hasonló, idõszakosan nagy tömegû online vásárlásra buzdító kampányokat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

November 23-án a karácsonyi vásárlási szezon kezdetével ismételten megrendezésre kerül a Black Friday – más néven fekete péntek – elnevezésű kezdeményezés. Az esemény számos online vásárlási ajánlatot is kínál, ezt pedig az internetes csalók is igyekeznek kihasználni – írja az MTI.

Az adathalászat (phishing) Magyarországon is növekvő tendenciát mutat, és ha a vásárló nem jár el kellő körültekintéssel, adathalászat áldozatává válhat.

Nemzeti Kibervédelmi Intézet közleményében írta:

Az adathalászat során a támadók érzékeny adatokat igyekeznek kicsalni a felhasználóktól, mindezt leggyakrabban e-mail, SMS, vagy közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában teszik, de előfordulhat, hogy telefonon keresik fel az áldozatot." 

Az adathalászok látszólag hivatalos üzenetet küldenek kiszemeltjüknek, amelyben egy, az eredetire megtévesztésig hasonlító, ám hamis weboldalra irányítják áldozatukat. Erre különféle mesterkélt indokokat használnak: például jelszó módosítást kérnek, regisztráció megerősítését.

Minden esetben kellő elővigyázatossággal kell fogadni az ismeretlen, idegen személyektől érkezett kéretlen kapcsolatfelvételeket.

Azt tanácsolják, hogy a felhasználók előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsanak az e-mailben megküldött hivatkozásra, illetve ne a hivatkozást követve jelentkezzenek be a szolgáltatók, webshopok weboldalára, hanem az eredeti webcímen keresztül. 

Javasolják azt is, hogy olyan megbízható helyről – lehetőség szerint hitelkártyával – vásároljanak, amelyet ismer és kipróbált a fogyasztó, valamint érdemes ellenőrizni a vevők értékeléseit a weboldalakon.

Azt ajánlják, hogy amennyiben valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal, vagy annak áldozatává vált, akkor haladéktalanul értesítse az érintett szolgáltatót és tegyen feljelentést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére