Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump miatt az eddigieknél is bizakodóbbak lehetünk

Bertha László

2016.11.25. 16:38

A Nézõpont Intézet elemzõje szerint pozitív fejlemény lenne, ha a közeljövõben sor kerülne Orbán Viktor és Donald Trump találkozójára, hiszen eddig nem volt jellemzõ a személyes kapcsolattartás a két ország vezetõi között.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint pozitív fejlemény lenne, ha a közeljövőben sor kerülne Orbán Viktor és Donald Trump találkozójára, hiszen eddig nem volt jellemző a személyes kapcsolattartás a két ország vezetői között.

Csütörtökön telefonon tárgyalt a magyar kormányfő és a megválasztott amerikai elnök. Donald Trump Washingtonba is meghívta Orbán Viktort, aki elmondta, hogy a leendő elnök nagyra tartja Magyarországot:

Valamivel többet tudok már, mint ami a híradásokból kihámozható. Beszéltem telefonon az új amerikai elnökkel, így állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult. Donald Trump világossá tette, hogy nagyra tartja Magyarországot. Úgy érzékeltem, tudja, hogy a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek.”

A hirado.hu által megkérdezett elemző szerint Trump megválasztásával sejthető volt, hogy az Egyesült Államok Magyarországhoz fűződő viszonya pozitív irányba fog elmozdulni, de azóta az eddigiekhez képest is bizakodóbbak lehetünk. Ennek egyik alapvető feltétele a párbeszéd létrejötte a két vezető között – jelentette ki a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

Annak ellenére, hogy a két ország között komoly szövetségesi kapcsolat állt fenn, jelentősebb kétoldalú találkozó nem volt Barack Obama és Orbán Viktor között. 2017 a választások éve lesz Európában, a változó európai környezetben pedig felértékelődik a stabil kelet-közép-európai régió, így hazánk szerepe az Egyesült Államok kapcsolatrendszerében – mondta Fodor Csaba.

Fodor szerint az új elnök várhatóan nem ideológiavezérelt, hanem pragmatikusabb politikát fog folytatni, ami azért is kedvező, mert Orbán Viktor is hasonló külpolitikát folytat. Az elemző szerint hazánk soha nem fordított hátat a nyugati értékeknek, Donald Trump megválasztásával pedig egy olyan elnök kerül a Fehér Házba, aki ezt el is ismeri.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére