Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: kétállamos megoldás kell Izrael és Palesztina között

Bertha László

2016.05.02. 14:38

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és jól mûködõ együttmûködést alakíthasson ki Európa és a Közel-Kelet, csak egyetlen út vezet: le kell állítani az erõszakot, meg kell indulnia a közvetlen tárgyalásoknak Izrael és Palesztina között - mondta Szijjártó Péter.
BUDAPEST, 14:38

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és jól működő együttműködést alakíthasson ki Európa és a Közel-Kelet, csak egyetlen út vezet: le kell állítani az erőszakot, meg kell indulnia a közvetlen tárgyalásoknak Izrael és Palesztina között – mondta Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter Budapesten folytatott tárgyalást palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival. Szijjártó Péter a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy kétállamos megoldás kell Izrael és Palesztina között, a nemzetközi közösség azonban nem hagyhatja magára a feleket. Magyarország támogat minden kezdeményezést, amely a térség békefolyamatának újraindítását eredményezheti nemzetközi szerepvállalással.

Szijjártó szerint Európa biztonsági helyzete a II. világháború lezárása óta nem volt olyan rossz, mint jelenleg. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az Európát körülvevő térség biztonsági helyzete fokozatosan romlik – mondta külügyminiszter. Szijjártó elmondta, hogy Európa érdeke, hogy mielőbb béke, nyugalom és biztonság legyen a Közel-Keleten.

A magyar politikus megemlítette, hogy Magyarország továbbra is támogatja, hogy a palesztin területek humanitárius és fejlesztési segélyezése folytatódjon, és támogatja az Európai Bizottság döntését egy 286 millió dolláros támogatási csomag összeállításáról. Magyarország kiveszi a részét a segítségnyújtásból, az elmúlt években 360 millió forint kormányzati támogatást nyújtott Palesztinának, szeptembertől pedig az eddiginél több, már ötven palesztin diáknak ad ösztöndíjat magyarországi egyetemi tanulmányaikhoz – mondta Szijjártó.

A palesztin külügyminiszter, Rijád al-Malki kiemelte a magyar-palesztin kapcsolatok fejlesztésének jelentőségét, szerinte rengeteg lehetőség kínálkozik a két ország együttműködésére. A palesztin miniszter üdvözölte, hogy Magyarország több palesztin hallgatónak biztosít ösztöndíjat, és emlékeztetett arra is, hogy Magyarország hozzájárult a betlehemi Születés temploma újjáépítésének költségeihez is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére