Szakmai szervezetek tiltakoznak az élelmiszerek megtévesztő elnevezése ellen
2021.03.26. 13:00
Az állattenyésztőket és -feldolgozókat képviselő szervezetek határozottan támogatják azt a javaslatot, amely az unióban korlátozná a trükközést az elnevezésekkel, és megtiltaná a tejet nem tartalmazó áruknál a tej, tejtermék megjelölés használatát.
A kifogásolt kifejezések közé tartozik például a »joghurt stílusú«, a »sajtutánzat«, a »sajtszerű«, a »tejszín ízű«, a »laktózmentes tejhelyettesítő«”
– írták.
A javaslaton túl a magyarországi szervezetek azt is célnak tartják, hogy húsnak, kolbásznak, steaknek csak az állati eredetű termékeket lehessen nevezni. Hozzátették, hogy a termelők felháborodva fogadják a növényi alapú tejtermékutánzatok jelöléseit. Ilyen többek között a különféle ízű „növényi tömb”, a „mylk”, a „vajas ízű margarin” és a „szójagurt”.
Szerte a világon sokfelé kísérleteznek növényi alapanyagokból, genetikailag módosított anyagokból összeállított, húshoz hasonló anyagokkal, genetikai manipulációval előállított húshelyettesítőkkel, műhússal. Az EU egyértelműen rögzíti a hús, a tej, valamint a húskészítmény és a tejtermék fogalmát, de az állati eredetű, a növényi alapú termékek elnevezései körüli helyzet „nem tiszta” – tették hozzá.
A közlemény szerint a NAK elfogadja, ha a fogyasztói igényekkel együtt emelkedik a hús- és tejmentes, vegetáriánus, vegán termékek aránya, de elvárja a tisztességes, következetes marketingtevékenységet, amely mind a hús- és tejtermékek fogyasztóit, mind a termelőket, mind a hús- és tejipar munkáját tiszteletben tartja.
Az Európai Parlament tavaly októberben szavazott a közös agrárpolitika módosító javaslatairól, amelyek közül a 171-es a tejtermékek helyettesítésére használt készítmények elnevezéseit tartalmazza. A NAK az ehhez kapcsolódó módosító javaslatot támogatva utasítja el a kifogásolt megnevezéseket.