Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összevissza hadoválva próbál Volner János kampányolni

Sümeghi Lóránt

2018.03.19. 18:58

Kampánycéljai érdekében ismét valótlanságokat híresztelt a Jobbik Magyarországért Mozgalom frakcióvezetõje, Volner János, aki ezúttal az Állami Számvevõszéket rágalmazta meg. A szervezet közleményben reagált a nevetséges és egyben érthetetlen hazugságokra.

Az ÁSZ nyomatékosan hangsúlyozza: a Jobbik ellenőrzése során a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával járt el. Volner János kijelentése azért is érthetetlen, mert a Jobbik elnöke határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék 2018. január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzéséről szóló jelentését. Az ÁSZ akkor megállapította, hogy a párt a 2015-2016. évek vonatkozásában

nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását."

Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy

a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el."

A szervezet egyúttal jelezte azt is, hogy az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen büntetést. Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény – 2014. január 1-től egyébként szigorított – előírásai alapján, amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak értékét.

Volner felesége összeomlott?

A Jobbik családos frakcióvezetőjéről egy egész fotósorozat készült, miközben egy titokzatos nővel a bokrok között tartózkodott.

Hangsúlyozta, a megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre. Az ÁSZ kiemeli: mindent megtett annak érdekében, hogy az ellenőrzés a program szerint lefolytatható legyen, az adatszolgáltatás tekintetében pedig a vonatkozó törvényi előírások szerint járt el.Csakhogy

a Jobbik a bekért dokumentumok teljességét és hitelességét bizonyító nyilatkozatot sem adta át, az ÁSZ az ellenőrzés akadályozása mellett készítette el a jelentését."

Az ÁSZ arra is emlékeztet, hogy az ellenőrzés időszakában a pártnak lett volna lehetősége bármilyen a gazdálkodását érintő dokumentum hivatalos formában történő átadásra, ám ezt a Jobbik nem tette meg. Mindezek alapján

az ÁSZ határozottan visszautasítja Volner János, a Jobbik parlamenti frakcióvezetőjének újabb vádaskodásait, amelyek azért is érthetetlenek, mivel a Jobbik elnöke határidőben megküldte intézkedési tervét az ÁSZ részére."

Az ÁSZ felszólítja a Jobbik képviselőit és tisztségviselőit, hogy ne használják kampánycéljaikra a független Állami Számvevőszéket, valamint tartózkodjanak az ÁSZ alaptalan rágalmazásától.

Az Állami Számvevőszék nyomatékosan hangsúlyozza, hogy független a politikától, nem vesz részt a politikai kampányküzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel politikai szempontokat. Az ÁSZ számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell. Az ÁSZ minden párt ellenőrzését elvégezte a múltban, és elvégzi a jövőben is a mindenkor hatályos törvényi előírások szerint.

Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az Állami Számvevőszékkel szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik – zárja közleményét a szervezet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére