Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Szlovákiával, mint most

888.hu

2021.06.29. 14:30

Isten hozta Szlovákia miniszterelnökét! – írta közösségi oldalán Orbán Viktor magyar kormányfő, aki a Karmelita kolostorban fogadta vendégét, Eduard Heger miniszterelnököt.

 

Szlovákiában 2021 márciusában kormányválság alakult ki a koalíción belül kialakult feszültségek miatt. Ennek feloldása érdekében Igor Matovic lemondott, és átadta helyét Eduard Heger akkori pénzügyminiszternek.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán osztott meg képeket vendégével való találkozásáról.

 

Az elmúlt tíz év mérlegét megvonva, soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között, mint most”

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök elmondta, hogy a délelőtt folyamán kétoldalú tárgyalásokat folytattak, majd a sajtótájékoztató után munkaebédet tartanak.

Elmondta, hogy Németország és Ausztria után Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, 10 milliárd eurót meghaladó forgalommal, a járvány idején is élénkek maradtak a szlovák–magyar kapcsolatok.

Hozzátette: ebben az évben a növekedés már meghaladta a 9 százalékot.

Kiemelte, hogy a két ország kapcsolata kiemelkedő. Hangsúlyozta, hogy már átadták a komáromi hidat, hamarosan elkészül a Miskolcot Kassával összekötő autópálya, illetőleg új határátkelők is megnyílnak.

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyarországi szlovákok minden támogatást megkapnak, a budapesti szlovák kulturális központ is magyar állami támogatással valósul meg.

Hasonló nyitottságot vár el Orbán a felvidéki magyarságot illetően.

Most már csak egy kis szerencse kell – kacsintott ki a magyar kormányfő, és hozzátette, reménykedik abban, hogy a gazdaság újraindítása is közös sikertörténet lesz.

 

A magyar miniszterelnök jelezte: Magyarország és Szlovákia a nyugat-balkáni bővítés ügyében „egy hangszeren játszik”, a migráció kérdését ugyanúgy ítélik meg, és a visegrádi együttműködés is mindkét ország számára fontos.

Eduard Heger megköszönte a magyar kormány segítségét, amit a világjárvány idején nyújtott. A magyar miniszterelnökhöz hasonlóan kiemelte, hogy a két ország közösen érdeke az EU bővítése.

Elmondta, hogy innovatív és kölcsönös fejlesztések jellemzik a Magyarországot és Szlovákiát is magában foglaló térséget.

Ezeket a jövőben is erősíteni kell”

– tette hozzá.

A szlovák kormányfő kiemelte az infrastruktúra-fejlesztést, azon belül is az energetikai projekteket.
Heger fontosnak nevezte az infrastruktúra és az energetikai hálózatok összekapcsolását. Szerinte nagy potenciál rejlik a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban is, külön kiemelte az idegenforgalmat.

Eduard Heger fontos szomszédnak nevezte Magyarországot.

Azt mondta, hogy országa minden polgárának, így a kisebbségeknek is miniszterelnöke kíván lenni.

Azt szeretném, hogy Szlovákia minden polgára otthon érezze magát az országban”

– fogalmazott.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére