Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Kijárási korlátozás lép életbe szombattól

888.hu

2020.03.27. 08:18

Új intézkedést jelentett be a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A miniszterelnök ismertetése szerint ma reggel is az operatív törzs ülésén kezdte a napot, és aláírt egy újabb rendeletet is.

Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között

– jelentette ki Orbán Viktor.

Ismertetése szerint az emberek csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatják el a lakóhelyeiket.

A kormányfő arról is beszélt, hogy elviselhető módon próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól. Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe. Elmondta, hogy alapvetően a bajor megoldásból indultak ki, amikor meghozták a döntést. Elmondta azt is, hogy nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani.

A miniszterelnök elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lelassul. Arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan kérdőív, amiből 100 ezret küldtek vissza az emberek. Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, ez leesett 50 ezerre.

A kormányfő szerint az iskolákba továbbra is be lehet vinni a gyerekeket, ahol 5 fős csoportokban vigyáznak rájuk, az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni, illetve a szabadba is ki lehet menni, csak tartsák egymás között a távolságot az emberek. Ki lehet menni a szabadba is, csak ne sokan egyszerre. Elmondása szerint a kijárási korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül, de a rendőröknek nem a kikényszerítés a feladata, hanem az együttműködés elérése. Mint fogalmazott, „nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket.”

Tájékoztatása szerint a rendelkezés megszegése 5-től 500 ezer forintig terjedő bírsággal is sújtható.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most nem politikára van szükség, hanem összefogásra. Emlékeztetett arra is, hogy az ellenzék hétfőn az Országgyűlésben nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de több lépéssel sikerült megoldani a helyzetet. Ennek ellenére jövő héten várhatóan megszavazzák a koronavírus-törvényt, és így gyorsan lehet meghozni a döntéseket.

A miniszterelnök beszélt az Európai Unióból érkező bírálatokról is.

Tőlem aztán vizsgálhatják a törvényt az unióban, de vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni. Ez nem az okoskodás ideje, mindenfajta jogi, elméleti kérdésekkel. Ha már segíteni nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben

– szögezte le.

Véleménye szerint fontos, hogy az EU erős legyen, de be kell látni, hogy az uniónak vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozik. Elmondása szerint bár segítséget Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még Magyarország marad az EU tagja.

Orbán Viktor szerint most az emberek mentése a legfontosabb, de a gazdaságvédelmi akcióterven is dolgoznak, hogy majd újra be tudják indítani a gazdaságot és segíteni tudják azokat, akik elveszítik a munkájukat, vagy közel kerülnek ehhez. Elmondása szerint április közepén mutatja majd be a gazdaság újraindítására összpontosító akciótervet.

Orbán Viktor közölte, hogy most a járvány terjedésének lelassításán dolgoznak. A vírustól az emberek 15-20 százaléka láthatóan megbetegszik, és egy bizonyos részük kórházi ellátásra szorul, és akinek van alapbetegsége, az intenzív ellátásra szorul. Ha sokan kerülnek az intenzív osztályra, akkor az egészségügy nem lesz működőképes. Elmondása szerint többen ki fognak esni a védekezésből is, mivel várhatóan megbetegszenek, ezért egy katonai-hadászati terv szerint működik az ország. A miniszterelnök szerint, ha ez a rendszer jól fog működni a következő két hétben, akkor az egészségügy is működőképes marad.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy kórházparancsnokok lesznek hétfőtől a kórházak élén, akik feladata a járványügyi előírások betartatása, a személyi kérdések és a készletgazdálkodás menedzselése lesz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére