Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi: haderõfejlesztésre szorul Európa

Bertha László

2017.07.24. 10:28

A haderõfejlesztés is szóba került Orbán Viktor tusványosi beszédében. A biztonságpolitikai szakértõ szerint egyértelmû, hogy komplett stratégiáról beszélhetünk.

A miniszterelnök beszédében elhangzott, hogy Magyarország a NATO és az EU tagja, és bár az USA állomásoztat csapatokat a kontinensen, de a világ vezető nagyhatalma számára az elkövetkező évek, évtizedek legfontosabb területe a Csendes-óceán, azon belül is Kína lesz – tehát Európának saját védelmi rendszert kell létrehoznia. Ennek keretében a magyar hadiipar is fejlesztésre szorul, hiszen a legutóbbi húsz esztendő során alapvetően leépült.

Európa az elmúlt évtizedek háborúiban (lásd Jugoszláviát, vagy éppen Líbiát) arra sem volt képes, hogy egy másod-, illetve harmadrangú hatalommal szemben egymaga, azaz az Egyesült Államok támogatásának hiányában is érvényesíteni tudja katonai és politikai céljait”

– jelentette ki Nógrádi György a Kossuth Rádióban, majd hozzátette:

Mivel az unió értekezletén nemzetközi összefogás keretein belül megvalósított hadiipart kell létrehozni, a magyar kis- és középvállalkozásoknak rendkívül komoly esélyük lehet a jövőben.”

Belbiztonsági határvédelem és a védelmi kiadások növelése

Ezekről is szólt a miniszterelnök Tusványoson, kifejtve, hogy a NATO két százalékot teljesíteni kell: ez azt jelenti, hogy minden nemzet „magától próbál rendelni”, mely lehetőség egy már létező hadiipart feltételez – a németek nem mellesleg katasztrofálisan el vannak maradva az előírt számtól. Jelenleg 1,19-en állnak és ha (a minimális eséllyel bíró) Martin Schulz kancellár lesz, a germánok nem is mutatnak majd további hajlandóságot a kvóta elérésére.

Egy európai haderőreformra van szükség, melyet az USA-t tehermentesítve kell megvalósítani”

 – mondta a biztonságpolitikai szakember.

Orbán Viktor szerint a törökökkel, valamint az oroszokkal való megállapodás megkötése egyaránt fontos, továbbá az egész Nyugat-Balkánt fel kell venni az európai integrációba, enélkül ugyanis nem beszélhetünk hosszú távú békéről.

A V4-ek szintén egyetértenek az előirányzott hadicélokkal – nem véletlen, hogy a miniszterelnök szerint az elmúlt egy év legfontosabb eseménye a visegrádi szövetség erősödése volt, melyet – a térség számára – Trump és Macron győzelme követett. A visegrádi négyek jelenleg politikájukat egyeztetik, hogy egységesen léphessenek fel, hiszen semmilyen körülmények között nem kívánják kiszolgáltatni országaikat Nyugat-Európának – mondta a szakértő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére