Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Minden, amit a görög választásokról tudnod kell

2015.09.18. 16:00

A görög miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz még augusztus 20-án jelentette be lemondását egy televíziós beszéde során. Cipraszt januárban választották meg, azonban képtelen volt végrehajtani választási ígéreteit, így a parlamenti többség szép lassan kihátrált mögüle.

Emiatt a komoly gazdasági válságban lévő görögök szeptember 20-án ismét, immáron másodszor járulnak az urnákhoz 2015-ben.

A vasárnapi választások legnagyobb kérdése, hogy a korábbi kormánypártból, azaz a Szírizából kiábrándult szavazókat vajon melyik párt képes megszólítani, illetve mozgósítani a választások napjára.

Erre a legnagyobb esélye a radikális és szélsőbaloldali pártoknak van, ugyanakkor a csalódott választók egy része a szélsőjobboldali Arany Hajnal táborát is erősítheti. Nem szabad elfelejteni, hogy az Arany Hajnal a 18 és a 24 év közötti fiatalok körében a legnépszerűbb pártnak számít egész Görögországban.

A már többször leírt Ciprasz a küszöb alatt mászna vissza

Ciprasz a görög ANT1-nek adott interjút pénteken. Ebben elmondta, hogy szeretné, ha a görög nép még egy esélyt adna neki. Elismerte ugyan, hogy a pártjával együtt követtek el hibákat, de hosszasan sorolta az általa vélt pozitívumokat is. Az euróval kapcsolatban elmondta, hogy sosem akart visszatérni a drachmához, a párt kisebb csoportjai nem tudták őt befolyásolni a döntéseiben. A volt kormányfő optimistán várja a vasárnapot, szerinte a Szírizának sikerül majd ismét kormányt alakítania.

Lássuk a felhozatalt

A most vasárnapi választásoknak összesen 19 párt és koalíciós csoportosulás vág neki. A teljesség igénye nélkül itt vannak azok a pártok, amelyek hatással lehetnek a választások végkimenetelére:

  • Szíriza  (a radikális baloldal legnagyobb koalíciós pártja)
  • Új Demokrácia  (jobbközép párt, az Európai Néppárt tagja)
  • KKE  (a görög kommunista párt)
  • Népi Egységpárt  (szélsőbaloldali párt, a Szírizából kilépett 25 képviselő hozta létre)
  • Pasok „Pánhellén Szocialista Mozgalom”  (szocialista párt)
  • To Potami „A Folyó”  (szociáldemokrata és liberális párt)
  • Független Görögök  (szélsőjobboldali párt, a kisebbik koalíciós pártja a leköszönő Ciprasz-kabinetnek)
  • Arany Hajnal  (szélsőjobboldali, neonáci vonásokkal rendelkező párt)
  • Centristák Szövetsége

Az induló pártok szűkített listájából is jól látszik, hogy a görög politikai élet egyre inkább a szélsőségek irányába tolódik. Ezen egyedül egy sikeres gazdasági kilábalás segíthetne, ez azonban egyelőre nagyon távolinak tűnik.

 

Hogyan működik a görög választási rendszer?

A görög parlament összesen 300 férőhelyes, ebből 250-et arányos rendszerben választanak meg, míg a maradék 50-et a legtöbb szavazatot elnyerő párt kapja meg automatikus módon.

A pártoknak legalább 3 százalékot kell elérniük, hogy bekerüljenek a törvényhozásba.

Bár a szavazásokon való részvétel kötelező Görögországban, ez nem érvényesül maradéktalanul. Az 1980-as években a választási részvétel mindig 80 százalék felett volt; a legutóbbi januári választásokon már a 64 százalékot sem érte el.

 

Ki lesz a befutó?

A szeptember 14-én publikált közvélemény-kutatások alapján a Szíriza és a jobbközép Új Demokrácia pártok között fej-fej melletti verseny várható egészen a vasárnapi szavazások lezárásáig. A mérések alapján látható, hogy egyik párt sem lesz képes önállóan kormányalakításra. Emiatt hosszas koalíciós tárgyalásokra számíthatunk a választásokat követően.

A legideálisabb végkifejlet az ország jelenlegi helyzetében az lehetne, ha a két legnagyobb párt alakítana nagykoalíciót. Ezzel elősegítve az ország társadalmi és gazdasági konszolidációját. Ennek azonban mind személyi, mind pedig politikai akadályai is vannak.

(telegraph.co.uk, theguardian.com, electograph.com, ekathimerini.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére