Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mérsékelten szigorítja majd Magyarország a SIM-kártyák adásvételének feltételeit

Vincze Viktor Attila

2016.10.19. 19:48

Lesz szigorítás a magyar szabályozásban, de csak mérsékelten. Az Országgyûlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagjai szerint nem elég a magyar jogszabályokban szigorítani a regisztráció nélküli mobiltelefonos SIM-kártyák vásárlását. A bizottság szerdai ülésén arra a következtetésre jutott, hogy nemzetközi vagy legalábbis európai uniós szintû szabályozásra lenne szükség.

A testület tagjai a bizottság szerdai zárt üléséről távozóban arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a szervezett bűnözői körök nem tudnák Magyarországon megvenni a feltöltős "instant" kártyákat, attól még más európai országokban megvehetik, így ez a biztonsági kockázat továbbra is megmaradna.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt mondta, Magyarországon a tömeges használatot korlátozhatja majd a szabályozás, tehát úgy rendelkezhetnek, hogy limitált mennyiségű feltöltőkártyát vehessenek a magánszemélyek és a cégek is.

Az elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigorításnál a szociális szempontokat is figyelembe kell venni, hiszen feltöltőkártyát nemcsak terroristák, bűnözők, tilosban járók használnak, hanem azok a jóhiszemű emberek is, akik nem tudják megfizetni a szolgáltatók előfizetéseit.

Úgy vélte, a SIM-kártyák forgalmazásának és használatának szűrőn kellene átmennie, hogy a visszaéléseket minimalizálni lehessen. Azt is hangsúlyozta, hogy a szolgáltatók piaci szempontjával szemben elsőbbsége van a biztonsági szempontoknak.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke közölte: magánszemélyek legfeljebb húsz, míg gazdasági társaságok maximum száz feltöltős SIM-kártyát vásárolhatnának az elképzelések szerint. Hozzátette: a bűnözők által már megvásárolt több százezer SIM-kártyát "kitisztáznák", rendeznék 2017 júliusának végéig; erről átmeneti rendelkezést hoznának.

Elmondta, hogy a SIM-kártyák átruházását is szabályoznák, azt új regisztrációhoz kötnék.
Arról beszélt, hogy a három nagy mobilszolgáltató gazdasági, pénzügyi érdekei nem esnek egybe a biztonsági érdekekkel, hiszen milliárdokról van szó.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) szerint a jogszabály-módosítás kérdésében nemcsak a frakciók között van konszenzus, hanem a Belügyminisztérium, a szolgálatok és a mobilszolgáltatók között is, így hamarosan bezárhatják a visszaélésekre lehetőséget adó kiskapukat.

Szél Bernadett (LMP) szerint jó irányba indult el a jogszabályok megváltoztatása. Közölte, ő maga a legnagyobb szigorral járna el a biztonság garantálása érdekében. Jelezte: az LMP partner lesz abban, hogy megszülethessenek a szükséges jogszabályok.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére