Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Magyarországon népszerû a kvótareferendum és az EU

888.hu

2016.07.10. 16:28

A Publicus-Intézet közvélemény-kutatásából egyértelmûen kiderül, hogy Magyarországon népszerû a kvótanépszavazás, és az EU megítélése is javult is 2009-hez képest.

A felmérésből kiderül, hogy a magyarok 64 százaléka az "igen" mellett voksolna, ha arról kérdeznék, hogy Magyarország az unió tagja legyen-e, egy most vasárnap tartott népszavazáson. 2009-ben, hét évnyi szocialista kormányzás után ez az arány megdöbbentően kevés volt, mindössze 48 százalék.

Az uniós tagságot is kedvezőbben is értékelik a magyarok: 70 százalék szerint ez nagyon előnyös, ami mintegy 13 százalékos javulás 2015-höz képest.

A Brexit megítélése nem ilyen egyértelmű: a megkérdezettek 9 százaléka szerint "egyértelműen jól jártak" a britek a kilépéssel, 21 százalék szerint "jól jártak", tehát a válaszadók összesen 30 százaléka gondolta úgy, hogy a britek számára előnyös a kilépés. A 32 százalék szerint "inkább rosszabbul jártak", 14 százalék szerint "egyértelműen rosszabbul jártak", tehát a magyarok 46 százaléka gondolja úgy, hogy a Brexit több hátránnyal fog járni, mint amennyi előnyt biztosít.

A legkirívóbb számok a kvótareferendum kapcsán láthatóak: a megkérdezettek 50 százaléka azt válaszolta, hogy "biztosan elmegy szavazni", és 25 százalékuk "valószínűleg elmegy" szavazni. A megkérdezettek 14 százaléka válaszolta azt, hogy "biztosan nem megy el". A kvóták ellen a válaszadók 64 százaléka szavazna, mellette mindössze 18 százaléknyian vannak. A pártszimpatizánsok között az MSZP táborában szavaznának messze a legtöbben a kvóták mellett, a Fidesz és a Jobbik szavazói, valamint a bizonytalanok több mint fele pedig a kvóták ellen tenné le a voksát.

A közvélemény-kutatás ezer fős reprezentatív mintán készítette a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából július 1. és július 6. között. A teljes mintában a mintavételi hibahatár +/- 3,1 százalék.

(Vasárnapi Hírek)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére